Заплащането на извънредния и нощния труд ще е сред основните теми на започналата в София конферения, организирана от Конфедерацията на труда «Подкрепа».

Това заяви пред БНР президентът на синдиката Димитър Манолов.

“В България не успяхме докрай да разрушим системата на заетостта, но имаме един много сериозен проблем, свързан с работното време. Т.е. тези гъвкави форми на заетост, които се диктуват не от желанието на работника, а най-често от желанията на неговия работодател.

Работодателите викат работниците тогава, когато те има какво да работят, задържат ги до по-късно в събота и неделя, това нещо не се доплаща и т.н.

Извънредният труд да се плаща, а не да се отчита като работа на някакъв по-специфичен график. Работата е сутрин от 9 вечер до 5 и всичко извън това трябва да се плаща по-скъпо като труд“, коментира Манолов.

Манолов допълни, че синдикатите не изключват възможността да организират демонстрация на недоволни от заплащането и условията им на труд медицински специалисти.

В интервю за предаването “Преди всички“ той коментира още:

“В България извънредният труд стана възможно да се полага по всякакви причини, а не просто там, където процесите на работа са непрекъсваеми и т.н. и където не можеш да отречеш тази потребност. Ще работим по тази тема. И по идеята за заплащането на нощния труд, разбира се“.

Тагове: ; ; ; ;