Москва и Анкара водят преговори за доставката на руски изтребители Су-57. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган пред руски журналисти.

«Преговорите продължават. След MAKS-2019 (авиоизложение, б.р.), представители на нашите министерства, които работят там, останаха в Русия. Ще действаме, като поставяме на масата нашите условия за кредит и съвместно производство», допълни Ердоган.

Той добави, че ако Вашингтон не промени позицията си по доставката на изтребители F-35 за Турция, Анкара ще «търси изход от тази ситуация».

Миналия вторник двамата президенти посетиха международното авиошоу MAKS-2019 и разгледаха експозицията. Ердоган се интересува особено от самолетите Су-35 и Су-57.

Ердоган попита Путин дали Су-57 вече лети и дали може да се купи, на което руският лидер отговори положително.

Закупуването на руската зенитно-ракетна система S-400 предизвика скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска Анкара да се откаже от сделката и в замяна да придобие комплекси «Пейтриът». В противен случай Вашингтон не изключи възможността да забави или дори да отмени продажбата на най-новите изтребители F-35 в Анкара. Турция отказа да прави отстъпки.

В края на юли Доналд Тръмп заяви, че не обвинява Анкара за закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана, но най-новите изтребители F-35, предназначени за Турция, могат да бъдат продадени на други страни.

Участието на Турция в програмата F-35 бе ограничено.

Тагове: ; ; ;