30 август 2019-Нюз Фронт.

Предоставянето на военна помощ на Украйна от американския бюджет е замразено временно по разпореждане на президента на САЩ Доналд Тръмп.
Това съобщава изданието Politico, позовавайки се на информация получена от високопоставен източник в администрацията на президента.


Според изданието Тръмп иска да се увери, че при разпределянето на средства за Украйна интересите на САЩ се защитават.
Той също така търси гаранции, че другите държави „плащат справедливия си дял“.
Поп Еван Холандър, член на комисията по бюджетни кредити, заяви, че конгресмените имат „сериозни опасения относно замразяването на средствата“.

Комитетът спешно попита администрацията на Тръмп за причина за забавянето на финансирането.
През фискалната 2020 година Пентагонът планира да отпусне на Украйна 250 милиона долара за военна помощ.

Парите ще бъдат изразходвани за „допълнително обучение, оборудване и консултантски услуги за изграждане на капацитет“ на въоръжените сили на Украйна (ВСУ).От 2014 година Вашингтон е предоставил на Киев 1,5 милиарда долара.

Съединените щати представляват 92% от цялата военно-техническа помощ, получена от Украйна.
Бившият украински посланик във Вашингтон Валери Чали в края на юли обяви, че Киев работи по договор за закупуване на голяма партида смъртоносни оръжия от САЩ. Договорът, според дипломата, може да бъде изпълнен преди края на тази година.

 

В продължение на няколко години американските власти предоставят военна помощ на Украйна, сега ситуацията се променя.
Според replyua.net, международният анализатор на изданието „Комерсант“ Максим Юсин написа за това на страницата си във Facebook.

Той смята, че Доналд Тръмп дава знак на Владимир Зеленски и новите власти на Украйна, че е време да се играе по неговите правила.

„Какво може да поиска Вашингтон? Има две възможности. Първата е да се работи по-активно с републиканците в търсенето на компрометиращи доказателства за Джо Байдън в скандала около компанията «Бурисма».

Вторият — без колебание и без да се пазари, да се изпълни ултиматумът на Вашингтон и да откаже да продаде на Китай контролен дял в стратегическото предприятие Мотор Сич “, пише Юзин.

Според него Киев трябва да изслуша мнението на американския президент, това е важно за Украйна.
Експертът смята, че противниците на украинския президент може да го обвинят в разрушаване на отношенията с основния съюзник на Украйна, тъй като при Порошенко това не беше така.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.