Епохата на западното доминиране в света завършва по силата на геополитическите промени. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на речта си на съвещанието на посланиците на републиката.

«Виждаме края на западната хегемония в света. Обстоятелствата се променят», отбеляза той.

Според него, «това се изразява в укрепване на новите държави, на първо място Китай, а Русия постига голям успех в своята стратегия».

ПАРТНЬОРСТВО С РУСИЯ

Макрон заяви също, че Франция трябва дълбоко да преосмисли и построи новите си отношения с Русия.

«Ние сме в Европа, ако не изградим нови отношения с Русия, то ще останем в напрежение, в замразен конфликт. Трябва дълбоко да преосмислим отношенията ни и да ги изградим отново», «Всеки от нас трябва да направи стъпки в това направление», каза Макрон на посланиците.

Френският лидер също заяви, че Русия е необходима на западния свят, за да изгради нова архитектура на доверие и сигурност в Европа.

«Партньорството с Русия е необходимо, за да изградим нова архитектура на доверие и сигурност в Европа», каза Макрон.

Отблъскването на Русия от Европа би било «огромна стратегическа грешка», подчерта той.

«Ние в Европа, ако не направим необходимите стъпки, ще останем в обстановка на напрежение, на замразени конфликти, на последствията от студената война. В този случай и в бъдеще ще ни се наложи да живеем в Европа като в театър на стратегическото противопоставяне между САЩ и Русия», добави Макрон.

Според него, «възраждането на европейската цивилизация е невъзможно да се постигне без дълбокото преосмисляне на връзките с Русия».

Президентът на Франция припомни, че 1990-те и 2000-те години «са били отбелязани с взаимно недоверие» и Европа е представяла Русия «в качеството й на своеобразен троянски кон на Запада».

«А това не отговаря на нашите интереси», подчерта Макрон.

Той добави, че главите на министерствата на външните работи и въоръжените сили на Франция ще заминат в най-близко време на преговори в Русия.

«Министърът на външните работи и министърът на въоръжените сили след няколко дена заминават на преговори в Москва», каза той.

В своето изявление в Елесейския дворец Макрон подчерта необходимостта от стъпки към «сближаване с Русия». Френският лидер отбеляза, че в резултат на срещата, която той проведе с президента на Русия Владимир Путин във форт Брегансон миналата седмица, е било решено да се създаде работна група за разглеждането на въпроси, свързани с изграждането на новата архитектура на доверие и сигурност в Европа.

СЪТРУДНИЧЕСТВО В СФЕРАТА НА КИБЕРСИГУРНОСТТА

По време на изявлението си президентът на Франция също заяви за необходимостта съвместно с Русия да се разработи стратегия за космическато сфера и в сферата на киберсигурността.

«Ние трябва заедно с Русия да обсъдим нашата стратегия за космоса. Не бива да се забравя, че в нашата история вече сме правили  това. По въпроса за космоса, доколкото помня, нашите главни съюзници не са американците», каза Макрон.

Той също посочи важността за Франция да обезпечи съструдничеството с Русия в сферата на киберсигурността.

«Трябва заедно да помислим за киберстратегия», отбеляза той.

Френският президент призна, че понастоящем страните «са много далеко от това».

«Но следва без наивност да водим преговори по дадения въпрос, постоянно да се стремим отново да изградим новия дневен ред», добави Макрон.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;