Догорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие по никакъв начин няма да попречи на Русия да се противопостави на САЩ. Още днес Русия е в състояние да отговори симетрично на опитите на САЩ да доминират в сферата на ракетните въоръжения.

Според военни експерти, Русия може да предприеме мерки от геополитически характер. Коментирайки поръчението на президента на Русия Владимир Путин към Министерството на отбраната на РФ и МВнР на РФ «да се предприемат комплексни мерки във връзка с изпитанията на «Томахоук», аналитиците са на едно мнение, че страната има договорна-правова база с някои държави от Латинска Америка.

Както отбеляза военният експерт генерал-майор Владимир Богатирьов, Русия може да разположи своите подводници и кораби с морски ракети със среден и малък радиус на действие в относителна близост до границите на САЩ. На първо място става дума за Венецуела и Куба.

Богатирьов, който преди уволнението си оглавява едно от управленията на Министерството на отбраната на РФ, поясни, че между Русия и Венецуела има споразумение за взаимни визити на военни кораби.

Венеуела притежава отлични морски пристанища, които са отворени за корабите и подводниците на Русия. А днес всички надводни кораби от океанската зона на ВМФ на РФ и новите подводници са въоръжени с крилати ракети със среден радиус на действие «Калибър».

Втората мярка за противопоставяне на САЩ е хиперзвуковото оръжие. Според експерта, ракетата «Циркон» може да унищожи наземни и надводни цели с далечина над хиляда километра, а ракетите са на въоръжение в подводниците от проектите «Ясен» и «Хъски».

Що се отнася до сътрудничеството с Венецуела и Куба, същото е мнението и на първия зампредседател на комитета по отбрана към Държавната дума на Русия Александър Шерин. Той счита, че Москва трябва да преговаря с ръководството на Венецуела по повод разполагането в страната на ракетите, забранени от Договора.

Това ще провокира, обаче, Карибска криза-2, но ще помогне да се изстуди «ентусиазмът» на американците, счита Шерин.

Не е изключено Москва да разположи стратегическа авиация в един от венецуелските острови (Орчила) в Карибско море, където има военно-морка база и военно летище.

Богатирьов добави, че Москва има споразумение и с Никарагуа за опростен режим на влизане на руски кораби в пристанищата на тази страна. Куба също нееднократно е изразявала желание да продължи започното от СССР взаимодействие с Москва във военно-морската сфера.

По този повод главата на ЦК на Общоруския профсъюз на военнослужещите капитан I ранг Олег Шведков заяви, че Русия минимум може да изнервя САЩ, намирайки се около бреговете на континента.

Макар всичко това да е свързано с големи разходи, политическите предимства ще бъдат налице. По време на СССР атомите подводници извършваха бойно патрулиране в непосредствена близост до бреговете на САЩ под водата.

Експертът подчерта, че «успешният пуск на 24 август на руските подводници с междуконтинентални балистични ракети (МБР) «Синева» и «Булава» едва ли може да се счита да симетричен отговор на Москва за неотдавнашните изпитания от САЩ на крилати ракети със среден радиус на действие. МБР попадат на този етап под все още действащия Договор за ликвидиране на стратегическите настъпателни въоръжения (ДСНВ-3)».

Впрочем, Русия има минимум няколко варианти да обезпечи непрекосновеността на собствените си граници и да възпрепятства разполагането на американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Там е Китай — стратегическият съюзник на Русия, затова темповете на разполагане на «Калибри»-те в региона ще бъдат незначителни».

Другите места ще изискват голямо внимание.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;