Ако Западът успее да „раздели Русия“ на десет части, тогава това ще му донесе не само политически дивиденти, но и икономически ползи, защото е по-изгодно да се търгува с десет „столици“, отколкото с една.

Това заяви в ефира на телевизионния канал «Еспресо» бившият министър на външните работи на Украйна Владимир Огризко.

Пенсионираният дипломат счита, че опитът от разпада на Съветския съюз е пример за „положителното” прилагане на подобна стратегия.

„Оказа се, че САЩ и ключовите страни от Западна Европа сега търгуват с постсъветските страни много повече, отколкото в миналото…

Всъщност аргументът, че имаме нужда от една точка в Русия, една столица, защото без това няма да можем да търгуваме и ще бъде по-лошо, не работи.», — добави екс-министърът.

Огризко не е съгласен с тази гледна точка, той твърди, че ако вместо една точка има 7,8,9 или дори 10, това в този случай международната търговия ще се развива много по-ефективно. Той счита, че Киев трябва «точно и ясно» да информира западнатите си партньори за този аргумент, призовавайки ги по-скоро да започнат разчленяването на «страната-агресор».

«E, имаше СССР, умря — нещо случи ли се глобално опасно? Не, не се случи. И в този случай нищо няма да се случи — е, ще има вместо една страна десет държави, ще търгувате с тях — няма проблем», заяви Огризко.

В последно време бившият украински дипломат проявява забележима медийна активност. Очевидно е свързано с това, че неговите антируски изявления го направиха популярен сред някои украински телевизионни канали.

По-рано Огризко разкритикува френския президент Еманюел Макрон за това, че той е «посмял» да публикува в Мрежата пост на руски език. А след това в ефира на украинския телевизионен канал «Прямой» призова да се обяви война на Русия за консолидация на украинското общество.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;