29 август 2019-Нюз Фронт.

Да се върнем малко на сирийската тема: вчера про-западните тролове сред сирийските опозиционни блогери сръчно снабдиха западните медии с нова „сензация“, от която се нуждаят — руснаците уж са ударили
турския наблюдателен пост номер 10 (район Шер Махар-Завия) в южната зона на деескалация на Идлиб.
Официалната турска информационна агенция Anadol трябваше да опровергае тази фалшива новина.
Но ако се замислите, турските постове с номера 10 и 9 (в село Морек) няма какво повече да правят в северната част на провинция Хама.

Турците не можеха да се справят с осигуряването на режима в демилитаризираната зона и не можаха да предотвратят нападенията на терористите на Ал Кайда — Ха’ят Тахрир Аш Шам в северните покрайнини на Хама, върху християнските градове Скалбия и Мкхарда.

Сирийските сили, които загубиха повече от сто души от май до август вследствие обстрелите от бойци, трябваше сами да възстановят реда според руско-турско-иранския меморандум, подписан в Сочи на 17 септември 2018 година.

Сега демилитаризираната зона в южната част на зоната за деескалация на Идлиб наистина е демилитаризирана, без обстрели срещу сирийските войски и селища.

И турците наблюдават осигуряващите сигурността руски военни и полиция и бежанците, които идват да видят какво е направика войната с изоставените им домове по време на нахлуването в Джебхат Ал Нусра и други терористични групи преди четири години.
Но според самия Меморандум от Сочи турските войски трябва да наблюдават ситуацията на опозицията, а не правителствените сили. Руснаците наблюдават страната на последните. Така че е възможно турците наистина да се преместят в района на север от хан Шейхун, където вече са оборудвали нови постове …

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;