Внимание! Брекзит ще засегне вече придобити и упражнявани права на българите във Великобритания

Днес български граждани, живеещи и работещи във Великобритания, са поканени на среща от омбудсмана Мая Манолова. Поводът е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Дискусията е по настояване на нашите сънародници заради тревогите им, че евентуален Брекзит без сделка ще засегне вече придобити и упражнявани права.

Нишан Джингозян, основател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон, служител на кметство Брент и член на работна група, сформирана от външното министерство на Великобритания, която разработва стратегия за работа с гражданите на ЕС след Брекзит, коментира в предаването „Преди всички“:

„Ние осъзнаваме, че българските институции и включително г-жа Мая Манолова нямат големи лостове за въздействие, но това, което тя може да направи, това, което прави, за което ѝ благодаря, е да предизвика дискусия.

Доколкото знам, представители на всички български институции са поканени, приели са поканата за участие. Бих искал да отправя един апел към всички български институции и конкретно към президентската институция, към Народното събрание, правителството на България, външно министерство, както и към лидерите на двете най-големи политически партии в България — г-н Бойко Борисов и г-жа Корнелия Нинова — освен всичко останало, ние имаме и морален ангажимент към това българите във Великобритания да могат да обезпечат техния статут след Брекзит“.

Лостовете, с които България и институциите в България могат да въздействат върху Великобритания, са ограничени, ресурсите са ограничени, но би могло да се предизвика дискусия. Представител на посолството на Великобритания днес ще присъства на тази среща и ако не друго, поне да има някаква яснота за възможността за български граждани да пътуват след Брекзит, защото няма такава в момента, каза още Нишан Джингозян.

От 2014 година във Великобритания се прилага политика на враждебна среда срещу имигранти, случаите на нападения, на жертви, предизвикани от омраза, са увеличени с 200% след Брекзит. В голяма част от тези случаи тези граждани са от Източна Европа — основа поляци, българи и румънци, коментира Джингозян.

Официалната статистика на външното министерство сочи, че българските граждани, които постоянно живеят в чужбина, са около 2,5 млн., но броят им е доста над тази цифра, смята Джингозян, според когото национална стратегия за работа с тези големи новосформирани общности не съществува.

Интервю на Ирина Недева с Нишан Джингозян за предаването »Преди всички»

Коментари:

Зареждане ...