Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъди в телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп последните събития в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки Анадолската агенция.

Двамата лидери постигнаха съгласие по въпроса за защитата на гражданското население в сирийската провинция Идлиб. Те се договориха да продължават да си сътрудничат, за да не се допусне нова хуманитарна криза.
Тръмп и Ердоган разговаряха и по въпроси на двустранните отношения.

На 23 август турският президент каза, че смята скоро да обсъди с Тръмп по телефона положението в Северозападна Сирия, където се води настъпление на сирийските войски. Той добави, че смята да създаде «зона за сигурност» в Северна Сирия по продължение на южната турска граница.

Вчера изтребители, за които се смята, че са сирийски или руски, удариха град Марат ал Нуман в Северозападна Сирия, последния бастион на бунтовниците в района. По данни на местни жители и спасители убити са най-малко деветима цивилни, предаде Ройтерс. През последните две седмици десети хиляди хора избягаха от града, страхувайки се, че той ще бъде щурмуван от настъпващите сирийски войски, подпомагани от руските сили.

Източник: Истанбул, БТА

Тагове: ; ;