От руска гледна точка в понятието за характера на войната има значителни промени, защото границата между войната и мира е вече по-малко ясна. Традиционното понятие за война вече е остаряло, казва подполковникът от Финландия Пенти Форстрьом. Русия се подготвя да употреби военна сила по-бързо и по-внезапно, отколкото по-рано, тя също разработва стратегическа система за «прегради», убеден е той.

Превод:

Русия се подготвя за бърз удар, казва подполковник Форстрьом.

Зад промените в характера на войната стоят развитието на техрологиите и промените в системите на военните учреждения. Заради промените в характера на войната Русия сега се подготвя да употреби военна сила по-бързо и по-внезапно, отколкото по-рано.

Подполковникът защава на 16 август дисертация в Националната академия за отбрана в Хелзинки. В дисертацията «Промяна във военната стратегия на Русия» е проучена военната стратегия на Русия от разпада на СССР в началото на 90-те години до края на 2016 г.

Според дисертацията, Русия разработва стретегическа система за «прегради», за да създаде благоприятни условия и да предвиди опасните ситуации. Под «прегради» се разбират профилактични методи на сплашване, в които е налице преминаване от ядреното оръжие към по-широк спектър от методи. Военнната сила е само една от тях.

Според Форстрьом, във военната стратегия на Русия са се случили промени: военните «прегради» могат незабавно да заменят активното използване на военните сили.

Във военната си стратегия Русия се стреми да оказва влияние върху обекти или противника на максимално ранен стадий.

В дисертацията се стига до извода, че «Русия се стреми да развива също такива навици, благодарение на които може по-рано да повлияе на военния обект, създавайки объркване, парализирайки обекта или унищожавайки го, преди той да стане заплаха за военната сигурност на Русия».

На практика Русия се стреми към своята цел в последните десет години, създавайки от своите Сили за отбрана въоръжени сили, намираща се в постоянна готовност.

Това означава, например, че настоящите базови подразделения или бригади трябва да са в състояние да заминат за изпълнение на задачите в рамките на час след получаване на заповедта.

Пенти Форстрьом — подполковник и офицер от генералния щаб на Финландия, има боен опит с Русия. Изследовател в Националната академия за отбрана на Финландия, изпълнявал е задачи от военното разузнаване в Русия и Беларус.

През 2008-2009 г. учи във Военната академия към Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006205779.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;