Очаква се държавният глава на Италия Серхио Матарела да даде шанс на двама бивши политически врагове да съставят ново правителство, като се предвиди извънредни три седмици, които биха могли да отбележат повратна точка в разрушените му отношения с Европейския съюз, предаде «Ройтерс».

Президентът Серджо Матарела се среща с премиера Джузепе Конте и се очаква да му предостави нов мандат да състави нова коалиция на Движението «5 звезди» и опозиционната Демократическа партия (ПД).

Двете партии влязоха в коалиционни преговори, след като бившият коалиционен партньор на «5 звезди», дясната партия «Лига», водена от Матео Салвини, обяви правителството за неприложимо и призова за предсрочни избори.

Двете страни трябва да постигнат съгласие за споделена политическа платформа и екип от министри, но лидерът на «5 звезди» Луиджи Ди Майо и неговият колега от НД Никола Зингарети заявиха, че са обещали да намерят общо основание за доброто на страната.

Очаква се двете страни да поискат от ЕС гъвкавост по отношение на бюджетния дефицит за 2020 г. за «засилване на социалното сближаване» в страната.

ЕС налага бюджетни правила на държавите-членки с цел осигуряване на финансова стабилност в блока.

Перспективата за нова администрация, ръководена от Конте, засили пазарите, които залагат, че Италия ще получи фискално разумно правителство, което ще избегне конфронтация с Европа.

Италианските държавни облигации запазиха ралито си, като доходността от 10-годишната търговия с дългове беше около най-ниското ниско ниво.

«Лига» е силно евроскептична и беше обещала колебливо намаляване на данъците за 2020 г., за което икономистите предупредиха, че могат да окажат неустойчив натиск върху извисяващата се дългова планина на Италия.

Неочаквано основателят на «5 звезди» заяви, че министрите трябва да бъдат технократи, а не избрани политици. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;