Ситуацията около продажбата на китайски компании на акциите на укранското предприятие «Мотор Сич» се превръща в взривоопасна. След визитата в Киев на съветника на президента на САЩ Китай подготвя ответен удар.

Както по-рано съобщи News Front, китайските компании «Skyrizon Aircraft» и «Xinwei Technology Group» са готови да платят 100 млн долара, ако Антимонополният комитет на Украйна даде разрешение да се закупи пакетът акции от «Мотор Сич», надхвърлящ 50 %.

Ситуацията изкара извън нерви представителите на американската администрация. Както съобщиха източници за изданието «The Wall Street Journal», става дума за «стратегически сблъсък» с Китай, Вашингтон се опитва да попречи на предаването на технологиите на КНР за производството на двигатели за самолети с голяма товароподемност.

В тази връзка за Украйна спешно изпратиха съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън. По-рано той проведе преговори с президента на Украйна Владимир Зеленски, настойчиво го убеждаваше да се откаже от сделката с Китай.

Сега топката е в ръцете ан Пекин, в посолството на КНР в Украйна имат намерение да популяризират позицията си на спешен брифинт в присъствието на журналисти.

Мероприятието ще се състои утре в 16 часа. В момента китайските представители подлагат на критика неприятелския тон на Болтън.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ;