Паузата на Фюрера

Отложил ли Хитлер Втората световна война?

Да, тя трябвало да започне през август, но започнала на 1 септември. Хитлер направил пауза — да се види реакцията на Британия и Франция. След като не видял никакви промени, решил да тръгне напред.

В изявленията си на маса казвал, че колкото повече време минава, толкото по-лошо става военно-икономическото положение на Германия и е по-добре да се започне сега, за да успее Берлин да разбие всички, докато те не са станали силни противници.

Ако нямаше пакт, щеше ли Германия да се разправи с Полша?

Хитлер бърза да нападне Полша, докато нито Западът, нито СССР не се били мобилизирали.

Нито френската, нито съветската армия не били готови за незабавни действия.

Полша тогава имала силна армия. Но Германия би атакувала Полша при всички случаи. Поляците обявили мобилизация едва на 31 август. Твърде късно. Тяхната армия била разхвърлята по цялата страна. Някои части били в състояние сериозно да се защитават и го направили, но Полша била обречена още на 1 септември.

Какви били рисковете за СССР, ако не бил сключил пакт с Хитлер?

Основният риск — ако Полша бъде бързо разгромена, то щяла да се появи пряка граница между СССР и Германия. А тя би била на две крачки от Минск и Киев.

Когато в Москва взели решение да влязат в бившите тогава полски Западна Белорусия и Западна Украйна, немците към 14 септември вече били в Брест!

Въпросът, къде ще бъде западната граница между СССР и Германия се решавал точно в онези дни.

Немците, благодарение точно на секретния протокол от Пакта Молотов-Рибентроп се изтеглили от завзетите вече от тях през септември 1939 година позиции.

И това се отнасяло не само за Брест.

Публикуваме отново секретния протокол:
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;