От 280 000 български граждани във Великобритания, едва 45 000 български граждани са придобили имиграционен статут към днешна дата. Данните представи омбудсманът Мая Манолова на дискусия, посветен на проблемите на българите във Великобритания по повод предстоящото напускане на Европейския съюз от страна на Обединеното кралство.

Срокът за придобиването на имиграционен статут след Брекзит е до 31 декември 2020 г., но дали това ще бъде окончателно възприето като краен срок, тепърва предстои да се види.

Опасността Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка става все по-голяма. Липсата на споразумение за напускане на ЕС без сделка ще постави в неудобна позиция гражданите на страни-членки на ЕС. С това са свързани редица други права — трудови, социални и здравни, предупреди Манолова.

Притеснението за омбудсмана е, че при евентуално напускане на Великобритания без споразумение, ще бъдат сериозно застрашени правата на хората в Обединеното кралство. Нейните притеснения са свързани и с българските граждани, които не са придобили имиграционен статут и не са започнали процедурата по такъв.

По думите на Манолова огромен проблем е и съществуващата неяснота как сънародниците ни в Англия, ще могат да упражняват своите права, а също така и изключителната сложност на административната процедура за придобиването на такъв статут.

Проблем ще бъде и недостатъчната компютърна грамотност, невладеенето на езика, което е свързано с уязвимата част от българската диаспора, пребиваваща във Великобритания. Мая Манолова настоява да се привлече вниманието на българските институции, да има информационна кампания. Според нея е нужно да се засили административния капацитет на нашите институции и да има активни действия на държавата за подкрепа на сънародниците ни в Англия.

«Една институция не може да се справи сама и ще бъде необходимо взаимодействието между всички страни», призова Манолова.

Освен това сънародниците ни в Англия са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права. Основните предизвикателства, според българите, сезирали Мая Манолова, са свързани с придобиването на новия им имиграционен статут след Брекзит и затруднената социална интеграция. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;