Лондон се разтревожи от изявлението на руския президент Владимир Путин за необходимостта да се вземат мерки за подготовката на симетричен отговор на американското изпитание на крилата ракета с наземо базиране. Това било «поредният пример» за действия на Русия, насочени към подриване на европейската сигурност, заяви представител на министерството на външните работи на Британия.

Според представителя на Форин-офис, изявлението на руския лидер «е поредният пример за по-широкия модел на действия на Русия, насочени към подриване на европейската сигурност и правилата на международната система», обезпечаваща сигурността на гражданите.

Припомняме, че Путин по време на оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия заяви, че използването от САЩ по време на изпитания на пусковата установка МК-1 потвърждава обосноваността на претециите, които руската страна е изразявала пред Вашингтон в периода на действие на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие.

Руският държавен глава възложи на Министерството на отбраната и на министерството на външните работи да анализират нивото на заплаха за Русия, създавана от действията на САЩ, както и да бъдат предприети мерки за подготовката на симетричен отговор.

Сенаторът Алексей Пушков отбеляза, че Путин е дал логичен отговор на опитите на САЩ да постигнат ракетно превъзходство над Русия.

Руските СМИ отбелязват, че в САЩ не са взели предвид всички последствия от тяхното решение да напуснат Договора, а това е поставило Москва в по-изгодно положение.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;