Кубинският външен министър Бруно Родригес прикани вчера канадската министърка на външните работи Кристия Фрийланд да помогне за отмяната на американските санкции срещу Венецуела, предаде Ройтерс. От месец май това е поредата среща, на която се обсъжда политическата и хуманитарна криза във Венецуела.


Управляваната от комунисти Куба е твърд съюзник на левия президент Николас Мадуро,който според повечето западни страни, включително Канада, трябва да се оттегли и властта на се поеме от опозиционния лидер Хуан Гуайдо.

След срещата си с Фрийланд Родригес написа в Туитър, че е изтъкнал пред колегата си, че затягането на американските санкции вреди на народа на Венецуела, на процеса на диалог и противоречи на международното право. В изявление на кубинското външно министерство се казва, че Родригес е предложил Канада да допринесе за премахването на наказателните мерки.

Канадското външно министерство заяви, че двамата министри са се договорили висши представители на двете страни да продължат да поддържат връзка и да продължат да разменят мнения за венецуелския въпрос.

Източник: Хавана, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;