Иран: Проявихме търпимост, вече нямаме причина да сме снизходителни

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че САЩ трябва да спазват ядреното споразумение от 2015 г. и да престанат да упражняват «икономически тероризъм» над иранския народ, ако Вашингтон иска да преговаря с Техеран, предаде Ройтерс.

Иран: Проявихме търпимост, вече нямаме причина да сме снизходителни
САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение миналата година и възобновиха санкциите си срещу Иран.

«САЩ водят икономическа война срещу иранския народ и за нас няма да е възможно да преговаряме със САЩ, освен ако престанат да водят война и да упражняват икономически тероризъм над иранския народ», заяви Зариф в Куала Лумпур, където изнесе реч на форум за сигурността в ислямския свят.

«Така че ако искат да се върнат в стаята (за преговори), трябва да купят един билет и този билет е да спазват споразумението», каза той, имайки предвид ядреното споразумение от 2015 г.

Зариф заяви още, че не иска среща заради самата среща.

«Трябва да се срещнем, само ако ще има някакъв резултат», каза той.

Тази седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се срещне с иранския си колега Хасан Рохани при подходящи обстоятелства, за да прекратят спора около споразумението от 2015 г. и че се водят преговори как някои страни биха могли да отворят кредитни линии за поддържане на иранската икономика. Рохани е казвал, че Иран ще преговаря със САЩ само ако всички санкции бъдат отменени.

Зариф заяви също, че Иран ще ускори съдебната процедура срещу задържания в Ормузкия проток британски петролен танкер.

«Проявявахме търпимост към корабите в Персийския залив. Те нарушават законите за комуникациите, за морските маршрути, за изхвърлянето на отпадъци. Вече няма причина да сме снизходителни с тези, които нарушават международните закони», каза Зариф.

Британският танкер беше задържан на 19 юли — две седмици след като Великобритания задържа за известно време ирански танкер край Гибралтар.

Япония отрече медийно твърдение, че иранският външен министър се е обявил против евентуалното й участие във водена от САЩ мисия за морска сигурност в Ормузкия проток, предаде ДПА.

По-рано агенция Киодо, цитирайки неназован източник, съобщи, че Зариф е казал на японския премиер Шиндзо Абе, че присъствието на чуждестранни военни сили в района няма да подобри сигурността в Ормузкия проток и вместо това може да постави в опасност стабилността в Близкия изток.

Абе и Зариф се срещнаха вчера в Йокохама по време на двудневната визита на иранския външен министър в Япония.

Японският правителствен говорител Йошихиде Суга отрече медийното твърдение и заяви, че на тази среща не е била обсъждана мисията за морска сигурност.

Източник: Куала Лумпур/Токио

Коментари:

Зареждане ...