29 август 2019-Нюз Фронт.

След края на Втората световна война присъствието на чужд военен контингент в Германия става позната част от европейския геополитически пейзаж. През 1994 г. войниците на руската армия напускат земите на бившата Германска демократична република, докато членове на американската армия и няколко други страни от НАТО остават в обединена Германия.

На фона на продължаващото охлаждане в американско-германските отношения при президента Доналд Тръмп, сред германските политици започнаха да се чуват възгласи, че е време американската армия да напусне германската земя, вземайки със себе си ядрено оръжие.

Особено активни срещу американските военни бази в Германия са левите партии. Така депутатът от Бундестага Брижит Фрийхолд изпрати искане до германското министерство на финансите, в което поиска да изясни разходите на федералното правителство за издръжката на американската армия.
В отговора на министерството беше посочено, че през последните седем години германският бюджет, изразходван за обслужване на американската армия, възлиза на 243 милиона евро.

Посочените цифри станаха причина за нова вълна от обвинения срещу германското правителство в пропиляване парите на данъкоплатците за войниците на съюзници, отношенията с които и без това не са в добро състояние.
Призивът за изтегляне на войски от Германия обаче беше отправен, вече като заплаха, от американския посланик в Германия Ричард Гренел.
Дипломатът беше недоволен, че германското правителство все още не иска да преразгледа военния бюджет и да го увеличи до стандарта на НАТО от 2% от БВП.

Гренел, посочвайки разходите на правителството на САЩ, отбеляза, че ситуацията, при която данъкоплатците от САЩ продължават да плащат за пребиването на 50 000 американци в Германия, а германците използват търговския си излишък за вътрешни цели, е обидно.

Затова посланикът предложи вместо в Германия, основните сили на американския военен контингент в Европа да бъдат разположени в Полша.

Американският посланик в Полша Джорджет Мосбахер подкрепи тази идея.
Дипломатът отбеляза, че за разлика от Германия, Полша изпълнява всички изисквания на НАТО и тя с готовност ще приеме войниците на американската армия тук.
Думите на американския посланик в Германия, както се случва вече много пъти, предизвикаха скандал.

Германските политици бяха възмутени не толкова от заплахата за изтегляне на войските, а с поредното обвинение
за неспазването на Берлин на съюзническото им задължение.
Членът на Бундестагската социалдемократическа партия (СДП) Карстен Шнайдер критикува Ричард Гренел за умишлено „игнориране на приноса, който войниците на Бундесвера правят по време на опасните си мисии в чужбина, често в страни и региони, които са дестабилизирани поради американската политика през последните десетилетия. »

Присъствието на американски войски в Германия е икономически изгодно за Вашингтон. Държавните служители във военните бази на САЩ са освободени от данъци, а редица съоръжения като складове и жилища за военни лица се предоставят на американската страна безплатно. В същото време американската военна инфраструктура осигурява работни места за над 12 хиляди германци, които често живеят в малки градове. За много от тях това е най-привлекателният работодател в окръга.

 

На територията на Германия са разположени важни за САЩ, логистични и инфраструктурни съоръжения на американската армия и преместването им дори на малко разстояние до съседна страна ще доведе до значителни финансови и организационни разходи.
Това е на първо място въздушната база Рамщайн, която осигурява логистичните нужди на американската армия в Ирак и Афганистан, както и американската военна болница в Ландщул, най-голямата извън пределите на Северна Америка.

Създаването на аналогични по значимост командни и щабни постове, тилови части и други центрове на армията на САЩ в Полша ще отнеме много време и многомилиардни инвестиции.

Няма съмнение, че подобен жест на американската администрация ще предизвика вниманието на Русия, която ще възприеме приближаването на американските части към нейните граници като заплаха.

В тази ситуация не бива да се надценява недоволството на Берлин.
Германските политици са свикнали да разчитат на американските гаранции за сигурност и не са готови за задълбочен диалог относно основните параметри на американското военно присъствие.

Както иронично бе отбелязано в немската преса, лозунгът Ami, go home! е популярен дотогава, докато остава без последствия.

Инициативите за отбрана на ЕС все още не могат да действат като алтернатива на НАТО и военните възможности на американската армия.
Така, че Берлин ще продължи да инвестира във военната инфраструктура на САЩ на своя територия, колкото и да не му се иска.

Единственият извод е, че САЩ имат интерес да са в Германия, за тях е изгодно и удобно, и те диктуват положението.

А Германия не иска, но не може да направи нищо повече от това, освен да изрази мнение или възмущение.

Защото цяла Европа играе по правилата на САЩ. Дори и да не й харесва…а САЩ не се интересуват от това, че ако се случи сериозна ситуация заради техните действия, ударът ще е върху Европа.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;