29 август 2019-Нюз Фронт.

По инициатива на германската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с федералния канцлер на Федерална република Германия Ангела Меркел.

В хода на разговора са обсъдени някои актуални въпроси в двустранния дневен ред и ключови регионални въпроси.

По-конкретно, двамата са говорили за военната ескалация в северозападна Сирия и встъпванети на политическия процес под егидата на ООН за преодоляване на конфликта.
И двамата са потвърдили своята подкрепа за дейностите на специалния пратеник на ООН Геир Педерсен в Сирия и Гасан Салам в Либия.

 

Подробно са разгледани перспективите за разрешаване на вътре-украинския конфликт.

Подчертава се липсата на алтернативи на Минския „пакет от мерки“ като основа за урегулирането
Изразено е взаимното отношение за продължаване на съвместната работа в рамките на „нормандския формат“, включително чрез помощниците на лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна.

Президентът на Русия отбеляза значението на сериозната подготвителна работа в контекста на евентуалното провеждане на следващата среща на върха на „нормандската четворка“, за да се постигнат конкретни положителни резултати.

В този контекст беше подчертана необходимостта Киев да изпълни постигнатите споразумения по време на срещите на върха в този формат в Париж и Берлин през 2015 и 2016 г.

Владимир Путин е информирал за ситуацията в Сирия, включително за стъпките за неутрализиране на терористичната заплаха в зоната за деескалация на Идлиб.

И от двете страни беше заявено значението на бързото формиране и стартиране на работата на конституционния комитет.
По либийските въпроси беше изразено взаимно намерение да се допринесе за мирно разрешаване на кризата и да се продължи подкрепата за посредничеството на ООН в тази посока.

Засегната е ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) за иранската ядрена програма.

Ангела Меркел информира руския лидер за обсъждането на тази тема по време на срещата на върха на Г-7 в Биариц.
Беше отбелязана необходимостта от консолидиране на усилията на всички заинтересовани страни за запазването на Съвместния всеобхватен план на действие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;