Американското правителство реши да продаде на Литва 500 многоцелеви бронирани машини Джи Ел Ти Ви от модификацията М1278А1 и съпътстващото оборудване за сумата от 170,8 милиона долара. Това съобщи вчера отговарящото за доставките на военна техника и оръжие в чужбина Управление на министерството на отбраната на САЩ за отбранителното сътрудничество и сигурността, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.


От гледна точка на американското военно ведомство изпълнението на договора отговаря на интересите «на външната политика и националната сигурност на САЩ».

Предлаганата продажба ще помогне «да бъдат увеличени възможностите на Литва за противопоставяне на съществуващи и бъдещи заплахи от страна на противници».

Предлаганата продажба на оборудването няма да доведе до изменение на военния баланс в региона, допълват американските власти.

Същите констатации управлението прави и за друга доставка, този път на 73 противоракети за Япония за сумата от 3,3 милиарда долара. Става дума за противоракети СМ-3 Блок-2А, а също и за пускови установки МК-29. Според споразумението американски специалисти ще осигурят и техническото обслужване на тези системи.

С тази продажба ще бъде повишена сигурността на ключов съюзник, който поддържа стабилността и икономическия растеж в азиатско-тихоокеанския регион, заявява управлението.

«Предлаганата продажба ще даде на японското правителство разширени възможности за защита от балистични ракети и отбрана на японската територия и за гарантиране сигурността на американските военнослужещи, разположени в страната», се допълва в съобщението.

Източник: Вашингтон, БТА

Тагове: ; ;