Преговорите в Италия между управляващата партия Движение «5 звезди» и опозиционната Демократическа партия за съставянето на ново коалиционно правителство са пред риск от провал заради спор за това кой да е следващият вътрешен министър. Това заяви говорител на демократите, цитиран от Ройтерс.

Антисистемното движение «5 звезди» и лявоцентристките демократи, които по принцип са политически врагове, полагат усилия за съставянето на правителство, след като 14-месечната коалиция на «5 звезди» с крайнодясната партия «Лигата» се разпадна този месец след продължителни вътрешни неразбирателства.

Говорителят на демократите обвини лидера на «5 звезди» Луиджи ди Майо, че пречи на преговорите с искането си да заеме постовете вътрешен министър и заместник министър-председател. Малко след това източници от «5 звезди» заявиха, че Ди Майо никога не е настоявал да бъде вътрешен министър.

Коалицията между «5 звезди» и демократите се възприема като единствена алтернатива на предсрочните избори в Италия. Анкетите сочат, че Лигата на досегашния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини би спечелила убедително евентуалния вот. Това съобщи БНР.

Тагове: ; ; ; ; ; ;