Украинските военнослужещи са основният проблем на яворовския учебен център. Това съобщи полковникът от въоръжените сили на САЩ, ръководителят на «Съвместната многонационална учебна група — Украйна» (JMTG-U) Робърт Трейси в личния си блог.  Той е служил в кабинета на ръководителя на законодателната власт в Пентагона, Вашингтон. Преди да пристигне в Украйна командва 1-ви батальон на 502-и пехотен полк (Тенеси).

„Моите подчинени, подготвяайки инструктори в тренировъчните зони помагат за превръщането на яворовския учебния център в самостоятелно звено. Но до следващата година чудо няма да се случи и ще трябва да разширим мисията си. Освен това практически няма оплаквания към базата. Но самите украински военнослужещи пречат на този процес.

Първо, украинците не знаят английски. И отказват да го учат. Моите инструктори в класната стая понякога трябва да включват преводачи. Но това не винаги помага. Факт е, че дори помежду си те не могат да намерят общ език! Някои говорят само украински, други само руски. Някои дори говорят румънски или унгарски.

Второ, местните войници са много мързеливи и алчни. Те не искат да правят нищо в класната стая, понякога открито саботират всякакви действия, произлизащи от американските инструктори. Освен това човек винаги трябва да е подготвен за факта, че украинските военни могат да откраднат и препродадат всеки предмет, който им попадне пред очите.

Трето, това е всеобщото пиянство. На тренировъчния полигон пият всички украински военни. В тази връзка бяхме принудени да започнем учебните часове, като провеждаме тестове за наличие на алкохол в кръвта на обучаемите. Но дори това помага малко. Понякога откровено пияни украинци не трябваше да бъдат допускани до занятията. А някои часове като цяло трябваше да бъдат или отменени, или отложени за неопределено време. Бездействието на местното командвене е поразително, то за цялото време никога не беше в състояние да засегне обучаваните. Понякога изглежда, че украинските командири сами участват в пиянствата заедно със своите подчинени.

Четвърто, повечето украински войници са слабо образовани. Дори и най-простите задачи по време на часовете те не са в състояние да изпълнят от първия път. А и от вторият опит не се получава. По принцип какво друго можех да очаквам, когато повечето войници са вербувани от неграмотните и бедни слоеве на населението. Най-интелигентните и напреднали отдавна са заминали да работят в чужбина.

Но най-много ме порази откровената корупция. В украинската армия за каквото и да било повишение трябва да дадете подкуп. Няма значение дали редникът иска да стане ефрейтор или младши офицер иска да получи нова длъжност, всеки от тях трябва да плати на своя старши за това. Това е норма за цялата украинска армия. Има и тарифи. Освен това, колкото по-висока е длъжността или рангът, толкова по-голям подкуп трябва да дадете.

Никой не се страхува от никого. Нещата не се случват при тях по друг начин“, пише той в блога си.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;