28 август 2019-Нюз Фронт.

В миналото Ирак беше изправен пред факта, че за да се предотврати окончателното урегулиране на ситуацията в страната, бойците преминаха в нелегалност, а сега терористичната организация «Ислямска държава» * след поражението в Сирия следва същия принцип.

Това се посочва в доклада на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.Така на вече освободените територии на Сирия «Ислямска държава» образува тайна мрежа, като същевременно изгражда сили в африканските страни.

Освен това в Азия вече работят над 250 хиляди джихадисти. Докладът отбелязва също такава тенденция като честото участие на жени в подготовката и осъществяването на терористични атаки.
«Ислямската държава» не изоставя стремежите си за световно господство, твърдят ООН.
Бюджетът на терористичната организация възлиза на 300 милиона долара, което й позволява да разшири влиянието си в различни страни, което често се улеснява от ислямистите, които се връщат от горещи точки, които в момента варират от 24 до 30 хиляди. Последното представлява сериозен проблем дори за европейските страни.

 

Въпреки факта, че терористичната групировка «Ислямска държава» е загубила териториите си, и беше победена в Сирия, ръководството на групировка „се стреми да се адаптира, оцелее и консолидира“ с помощта на спящи клетки „в подготовка за възможно възраждане“.

„По този начин ситуацията с намаляване на подобни атаки може да не продължи дълго и може дори да се промени до края на 2019 г идона; ще бъдат извършени нови атаки, вдъхновени от IИДИЛ, вероятно на напълно неочаквани места “, се казва в доклада на ООН.

 

За да излезе ООН с подобен доклад, не е трудно да се направи изводът, че специалните служби в различни държави са споделили оперативна информация, която позволява да се направи подобно предположение.

От тук следва, че всяка отделна държава трябва да обърне внимание на на контрола свързан с границите, а също така и с различни организации развиващи всякаква подозрителна дейност с религиозна насоченост, различна от каноните.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;