Китайският външен министър Ван И обяви пред бизнес делегация в Хонконг, че правителството на специалния административен район трябва да получи подкрепа, за да успее овладее насилието. По думите му кризата, която Хонконг преживява в момента, е най-тежката от 1997 г. насам, когато Великобритания върна района на Китай.

Припомняме, че вече трети месец по улиците на Хонконг скандират хиляди протестиращи. Те са гневни на правителството си заради предложения законопроект за екстрадиция и свързаните с него опасения, че Пекин се опитва да затегне контрола над Хонконг.

В неделя полицията използва водни струи и сълзотворен газ по антиправителствените демонстранти, а малко по-късно лидерката на Хонконг Кари Лам предупреди, че властите ще бъдат принудени да овладеят ескалиращото насилие със сила.

В редакционен коментар «China Daily» също алармира, че дълбокият разрив между правителство и протестиращи изглежда «невъзможен за преодоляване» и че администрацията не може да «глътне хапчетата, които демонстрантите й предписват».

Ван обаче не скри, че е оптимист за бъдещето и че с подкрепата на правителството и запазвайки единството между местните граждани, Хонконг ще успее да преодолее кризата.

Междувременно на официалната страница на китайското правителство се появи съобщение, че Ван е обявил пред представители на бизнеса, че и те могат да изиграят положителна роля за Хонконг, като помогнат на младите хора да участват в икономическото развитие на страната. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;