Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова зададе въпроса, защо страните членки на Г-7 смятат себе си за «клуб на либералните демокрации«, без всъщност да се придържат към тези ценности.

«Ако става дума за либерализма като политическа система, за матрица от ценности, то най-важният му постулат е свободата на светогледа…

Тогава защо тези страни са се обединили в затворен клуб, който приема само себеподобни? 

Само тези, които мислят и живеят съгласно одобрените ценности?», запита Захарова във «Фейсбук».

Тя отбеляза, че «не бива да се поддържа либерализмът и същевременно да се проявява нетърпимост към мирното инакомислие«.

Ако се говори за либералните принципи в икономиката в Г-7, то «някога те със сигурност бяха такива».

«Днес икономическите модели на тези страни се осигуряват не от пазарни механизми, в основата на които са преди всичко законите на свободната конкуренция, а на тежък държавен протекционизъм.

И той се реализира чрез ръчно управление с помощта на санкции, финансови манипулации, въздействие върху цената на енергоносителите чрез агресивна външна политика», добави Захарова, очевидно имайки предвид политиката най-вече на САЩ.

Руската дипломатка подчерта, че либералната икономика няма нищо общо с търговската война, в която «всички средства са позволени, до разрушаване на съществуващата правна система на отношенията». Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ; ;