В Куба пристигнаха руските крилати ракети «Калибър». Във връзка с изострянето на отношенията със САЩ те могат и да останат там.

Както съобщават руските СМИ, Русия активо предприема мерки в отговор на отказа на Вашингтон да спазва Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие. Тези дни САЩ изпитаха крилата ракета с далечина на поразяването над 500 км.

Проява на най-активни действия от страна на Русия ще стане разполагането на аналогично въоръжение на територията на Куба. Подобна реакция на Кремъл е своеобразно предупреждение към САЩ.

«Американските военни кораби през цялото време «следваха» руската фрегата, която има на въоръжение крилатите ракети «Калибър». На този етап «Калибрите» само «посетиха» Куба, но те могат и да останат там», отбелязват военните експерти.

По-рано в Мрежата се появи информация, че руските крилати ракети «Калибър» ще бъдат снабдени с ОТРК «Искандер».

Тяхната мобилност е не само в морето, но и на земята, което предполага ефективото им използване практически във всяка точка на планетата. Дори разполагането на «Калибрите» на територията на Венецуела, намираща се по-далеко от границата на САЩ от Куба, ще им позволи да достигнат до всички американски военни бази по крайбрежието на Атлантическия океан.

«Калибрите» от 2015 до 2017 година нанасяха удари на терористите от далечина над 2 хиляди км чрез фрегатите «Адмирал Есен», «Адмирал Григорович», а също от подводниците «Краснодар», «Великий Новгород» и «Колпино». Тези и други кораби и супер-подводници могат да изпълняват задачи в зоната на Карибско море, в Тихия и Атлантическия океани», цитира «Независимая газета» мнението на експертите.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;