27 август 2019-Нюз Фронт.

Преговорите на лидерите на двете страни бяха проведени в рамките на авиосалона МАКС-2019 в Жуковски.

Президенти на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин проведоха съвместна прес-конференция след преговори в Москва.

Преговорите на лидерите на двете страни бяха проведени в рамките на авиосалона МАКС-2019 в Жуковски.

Президентът на Русия Владимир Путин похвали развитието на връзките с Турция, подчертавайки готовността на руската страна да задълбочи сътрудничеството с Анкара.

Според руския лидер, на преговорите с Ердоган са обсъждали теми за сътрудничество в политическата, търговската, икономическата, военно-техническата и хуманитарната сфера.

Президентът на Руската Федерация отбеляза, че Анкара и Москва подкрепят целостта и единството на Сирия.

«Русия и Турция продължават да си взаимодействат в Астанинския формат , който считаме за най-ефективния за разрешаване на конфликта»-, каза Владимир Путин.

Руският президент също обяви, че е постигнал споразумение с турския президент относно мерките за неутрализиране на терористите в Идлиб.

Турският президент заяви, че специално внимание на срещата с Владимир Путин е отделено на сирийските въпроси.

Президентът на Русия заяви, че с Ердоган са обсъдени «допълнителни, съвместни мерки за нормализиране на ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб.

 

Считаме, че на този етап най-важното е, да съсредоточаване върху окончателното стабилизиране на ситуацията по земя и напредването на процеса на политическо урегулиране.

Във връзка с това обсъдихме с г-н Ердоган въпроси, свързани с формирането и стартирането на сирийския конституционен комитет, който, надяваме се, ще може да започне работа в Женева в най-скоро време.

И ние, и нашите турски партньори сме сериозно притеснени от ситуацията в зоната за деескалация на Идлиб.

Терористите продължават да обстрелват позициите на сирийските правителствени сили, опитвайки се да атакуват руски военни съоръжения.

Убедени сме, че зоната за деескалация не трябва да служи като убежище за бойците, а още по-малко като плаздарм за нови атаки.

В този контекст, очертахме допълнителни съвместни мерки с турския президент за неутрализиране на терористичните центрове в Идлиб и за нормализиране на ситуацията в тази зона и в резултат на това, в Сирия като цяло.
Разговаряхме подробно за това днес и намерихме разбиране за това как и какво можем да направим заедно.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;