27 август 2019-Нюз Фронт.

За новия президент на Украйна Владимир Зеленски историята с намесата на киевските политици в американската предизборна кампания ще бъде тест за политическа зрялост, както и възможност за получаване на внушителни преференции
от задграничния „партньор“. Главното е, да не се допуска фатална грешка, която Петро Порошенко направи по време на президенството си.

 

 

Това в интервю за News Front сподели бившият сътрудник на Службата за сигурност на Украйна Василий Прозоров.

САЩ се оказаха на прага на нови президентски избори, а скандалът с украинската намеса се превръща в едно от ключовите оръжия в арсенала на Доналд Тръмп.

Мислите ли, че настоящият ръководител на Белия дом ще успее да накара Владимир Зеленски да сътрудничи в тази посока, предвид предстоящата им среща и монопола на властта, който украинският президент получи?

 

Според мен и двамата президенти са заинтересовани от сътрудничество. Никой няма илюзии, че Украйна може да оцелее без чужда финансова и политическа подкрепа.
През 2019 година общата сума на плащанията по държавния дълг е 15,6 милиарда долара. Няма как да се върнат тези пари без помощ от чужбина и Зеленски трябва да преговаря с американския лидер.

 

Действащият президент на САЩ има интерес от компромата в Украйна около Демократическата партия и Джо Байдън в частност. Петро Порошенко и контролираните от него политици и чиновници през 2016 година активно помагаха на Хилъри Клинтън да дискредитира Тръмп на изборите.

Беше организирана цяла информационна операция по публикуване на компромати за Пол Манафорт, който оглавяваше предизборния щаб на кандидата на републиканците.

Зеленски може да предостави данни за сговора на Порошенко с демократите, за ролята на посолството на САЩ, за СБУ на Украйна, Националното антикорупционно бюро и лично за неговия ръководител Артьом Ситник, и, разбира се, за бившия депутат Сергей Лещенко.. И това е само един епизод от украинската намеса.

Другият е във финасовата помощ на Клинтън от страна на Украйна.

Най-интересното е, че средствата за подкрепа на кандидата от демократите — това са част от траншовете на МВФ. Според наличните данни, Порошенко и бившият глава на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева са изпирали чуждестранните финансови вливани през банки и офшорни фирми на Виктор Пинчук, а вече от негово име парите са постъпвали във Фондацията на Клинтън.

Тръмп се интересува и от подробности около ситуацията с украинската газова компания «Burisma» на Хантър Байдън, синът на бившия вицепрезидент на САЩ.

Джо Байдън беше лобист на фирмата, в която работи сина му, той застави Порошенко да уволни главния прокурор Виктор Шокин, който заведе дело срещу основателя на «Burisma» Николай Злочевски. Мисля, че тези въпроси обезателно трябва да се обсъдят на срещата между Тръмп и Зеленски.

Възможно ли е връзката между последния и Игор Коломойски да повлияе на перспективите за сделката между Тръмп и Зеленски. Какви общи интереси могат да имат олигархът и американският президент и какви аспекти могат да възпрепятстват сътрудничеството в тази област?

 

Разсъждвайки за Владимир Зеленски много хора го разглеждат не като самостоятелна фигура, а като протеже на Игор Коломойски. Украинският олигарх в рамките на сделката с американците би искал да реши личните си проблеми. Както се знае, ФБР води разследване на неговите бизнес-активи в САЩ. Разбира се, че това ще бъде в ущърб на държавните интереси на Украйна.

В този контекст ситуацията с «Украинагейт» за Зеленски ще бъде точно тест за политическата му зрелост.

Ще може ли Зеленски да се избави от опеката на Коломойски и да отстоява своите интереси и тези на страната, това е въпросът. Ако успее, тогава за него ще може да се говори като за сериозен и самостоятелен политик.

 

Влиятелни американски политически сили са замесени в «Украйнагейт» и ако се даде ход на делото, могат да излязат много скандални подробности. Това застрашава не само перспективите за кариера на отделни политици от Вашингтон, но и самата американска политическа система. По-конкретно, Демократическата партия на САЩ оценява рисковете. Каква според вас може да бъде реакцията на американските демократи? С какво ще трябва да се изправи Зеленски, ако сключи сделка с Тръмп? И как това ще се отрази на отношенията между Украйна и САЩ?

Разбира се, представителите на демократите по всякакъв начин се опитват да предотвратят сделка между Зеленски и Тръмп.
В противен случай загубата на репутацията на партията в навечерието на предстоящите избори през 2020 година може да повлияе значително на хода на предизборната кампания.

Украинският президент вече е под огромен натиск.
В обкръжението му има много съветници, издигнати от демократи и отделно от Сорос, които разубеждават по повод всякакви сделки с Тръмп.

И наскоро самият Джо Байдън изпрати един вид съобщение до Владимир Зеленски, че е готов да купи информацията.
Бъдещият кандидат за президент на САЩ заяви, че може «да направи Украйна приоритет в международната политика».
Той обеща и доставки на оръжие, приток на инвестиции, енергийна независимост и големи санкции срещу Русия.

В тази ситуация, за да не сбърка и да не навреди на себе си и на страната, Зеленски е изключително желателно да не допуска грешките на своя предшественик Петро Порошенко, който открито заложи на един кандидат и загуби.
Но маневрирането между Сцила и Харибдис е почти невъзможна задача и той ще трябва да направи избор.
Докато Тръмп има голям шанс за преизбиране, сделката с него изглежда много обещаваща.
Но в същото време Зеленски не трябва да забравя, че Демократическата партия запазва голям ресурс на влияние сред украинските обществено-политически движения и медиите, които от своя страна имат добър потенциал за мобилизиране на масите.В такава ситуация на мястото на Зеленски силен политик би се опитал да спечели време и да се пазари за максимално изгодни условия, включително реструктуризация на  външния дълг на Украйна.

 

Как представителите на политическия истеблишмънт на Украйна ще реагират на евентуалната сделка между Зеленски и Тръмп, много от които в различна степен участват в Украйнагейт?

 

Разбирайки прекрасно, че «Украйнагейт»-това е истински билет в силните лапи на американското правосъдие, разбира се, те ще се опитат на всяка цена да предотвратят подобна сделка.
И за това те също ще окажат натиск върху Зеленски, прибягвайки до най-различни, включително мръсни трикове.
Според мен най-добрият начин за украинския истеблишмент би бил да даде честни доказателства на американския прокурор, да се отрече от такива токсични хора като Лещенко и Ситник и да представи, че това е било тяхна лична инициатива. Може би тогава някои все още има шанс да излезе сух от водата

 

Оригинал: https://ukr-leaks.com/Inform/Investigations/Details/vmeshatelstvo-ukraini-v-vibori

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;