Град Хан Шейхун винаги е бил гореща точка в сирийския конфликт заради местоположението си. Той се намира до автомагистрарала, която преминава през Идлиб и съединява Алепо и Дамаск. След четири месеца борба руските войски успяха да вземат града под свой контрол, това стана повратен момент в конфликта в Сирия. Авторът твърди, че Москва се опитва да натрапи на Анкара нови правила на войната в региона.

Превод:

След почти 120 дена ожесточена борба срещу последната крепост на сирийската опозиция в Идлиб москва реши да промени тактиката на «изпепелената земя», която й позволи да вземе под контрол Хан Шейхун и северната част на Хама.

От края на април руските и сирийски въоръжени сили практически ежедневно обстрелваха района на Идлиб и съседните провинции, а от 8 август армията на Асад започна да се движи на юг. Благодарение на руската подкрепа тя завзе стратегически важния град Хан Шейхун, отрязвайки опозицията от международното трасе, съединяващо южната част на Илиб със северна Хама, а в Морик са разположени най-крупните наблюдателни пунктове на Турция.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров призна, че руски войници са в Идлиб за провопоставяне на атаките на бойците от «Джебхат ан-Нусра» и за унищожаване на терористите в Идлиб. Според него, Турция е била информирана за това. Завземането на град Хан Шейхун, разположен източно от Идлиб (на разстояние 65 км) и южно от Алепо (на 100 км), представлява повратен момент в текущия конфликт в Сирия.

ХАН ШЕЙХУН В РЪЦЕТЕ НА СИРИЙСКИЯ РЕЖИМ

Интензивите въздушни бомбардировки в последните няколко дена принудиха бойците от опозиционните групировки, отслабени в резултат на 4-месечните бойни действия, да напуснат голяма част от Хан Шейхун. Когато опозицията бе отрязана от главните маршрути за снабдяване в Хама и силите на режима завзеха главните райони на града, бе решено да се започне масова евакуация.

«Решението за евакуация бе взето, за да се избегне обсадата на стотици бойци, тяхното задържане и масовите убийства», заявиха от фракцията.

По-рано бойците евакуираха от града голяма част от мирните жители.

Режимът и неговите съюзници завзеха под контрола си стратегически важният град Хан Шейхун след крайно ожесточени боеве с опозиционните групировки. Армията на Асад понесе големи загуби, но използваше всички видове тежко оръжие, ключително касетъчни бомби, ракетни установки и артилерийски снаряди.

Що се отнася до мирните жители, пострадали от обстрела, то сред тях започна паника, и, страхувайки се от настъплението на сирийската арми, те избягаха в граничещите с Турция райони.

Те са разположени в лагери на сирийско-турската граница.

СИРИЯ — АРЕНА НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ КОМПРОМИСИ МЕЖДУ АНКАРА И МОСКВА

Град Хан Шейхун винаги е бил гореща точка в сирийския конфликт заради своето местоположение. Той се намира до международната магистрала, която преминава през Идлиб и съединява Алепо и Дамаск.

След влизането на силите на режима в града турският наблюдателен пункт в Морике се оказа в обсада, на военните не им оставаше нищо друго, освен да напуснат Хан Шейхун под контрола на режима.

Така Русия наруши ангажиментите си относно Идлиб, крепостта на сирийската опозиция. През септември 2018 година Москва и Анкара подписаха споразумение в Сочи за създаването на демилитаризирана зона, разделиха районите, контролирани от силите на режима и опозицията. Град Хан Шейхун, който трябваше да бъде защитен в рамките на споразумението за прекратяване на огъня, бе завзет, което провокира конфликт между гарантите на сочинското споразумение.

Както считат наблюдателите, Москва иска да си върне контрола над международните трасета (М5, М4) до пункта Баб ал-Хава на турската граница.

Според сирийския военен аналитик, полковник Ахмед Хамада, последните събития са обусловени от руското виждане по военното управление на региона. Москва иска Турция да се сражава с «Хайят Тахрир аш-Шам» (бившата «Джебахат ан-Нусра»), както и с други групировки, които тя нарича «терористични организации». Хамада добавя:

«Русия също иска да контролира международните пътища М5 и М4, по които не са постигнати никакво турско-руски споразумения».

Полковник Хамада подчертава, че 120-дневните ожесточени боеве — това е опит на Русия да наложи своето виждане по военно-политическата реалност в този регион.

В рамките на първите сто дена всички нейни усилия се проваляли, затова тя била принудена да промени своята тактика.

Новите подразделения на режима преминали пред подготовка за водене на бой през нощта и били снабдени с прибори за нощно виждане и съвременно въоръжение, включително танкове. Всичто това позволило на сирийската армия да се приближи до Хан Шейхун.

В последните няколко боеве в околностите на града армията се опитала да отреже участък от международното трасе, за да може северната част на Хама да е принудена да прибягва до други пътища на снабдяване, обстрелвани от режима.

Полковникът подчертава, че от началото на пряката немса в сирийския конфлик в края на 2015 г Москва се придържа към сценарий, който й помогнал най-изгодно да използва военната си сила — огромна огнева мощ.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.sasapost.com/russia-controls-the-strategic-city-of-khan-sheikhoun-in-syria/

Тагове: ; ; ; ; ; ;