27 август 2019-Нюз Фронт.

САЩ и Китай са икономически и геополитически конкуренти на ЕС за технологично лидерство, според доклад на Европейския съвет по външни работи.„Америка е готова да използва пълноценно глобалното значение на своята валута и икономика, за да наложи нови санкции срещу Иран, да подсигури имиграционно споразумение с Мексико и да оспори газопровода„ Северен поток 2 “.

Снимка: express.co.uk

И Китай се държи като икономически и системен конкурент за постигане на технологично лидерство, насърчавайки алтернативни модели на управление.

САЩ и Китай имат коренно различни отношения с Европа, но те не отделят икономиката от геополитиката …

Европейският съюз се стреми да увеличи своите отбранителни способности и стратегическа автономия на фона на реваншистката Русия, която сега играе с мускули на източната граница на Европа, постоянната нестабилност в Южна Европа и недоволството на американския президент по отношение на поведението на Европа в НАТО.

Проблемът с усилията на възможностите не е, че не е възможно: Европа разполага с финансови и технологични ресурси за постигането на това.
Проблемът е в мащабните недостатъци в областта на отбраната — постигането на истинска отбранителна автономия ще бъде въпрос на десетилетия, а не на години.
Необходим е политически дневен ред, който да мотивира европейците и да ни позволи да не се сблъскваме с американците
(реакцията на САЩ на оживените разговори за „европейската армия“, и Европейският отбранителен фонд подчертава тази опасност).

Всички усилия за постигане на европейски стратегически суверенитет трябва да избягват разрив в трансатлантическия съюз.

В същото време дневният ред трябва да се занимава с ключови уязвимости, които могат да възникнат от отслабването или отмяната на гаранциите за сигурност в САЩ.
В същото време обвиненията, че европейците харчат ресурси, дублиращи възможностите на САЩ и подкопавайки НАТО, трябва да бъдат избягвани «, пишат авторите на доклада Марк Леонард и Джеръми Шапиро.

 

Според мнението на анализаторите, Старият свят трябва да засили европейската подкрепа на НАТО, да изгради капацитет за една голяма операция и три малки съвместни операции без помощта на САЩ.

„Оттеглянето на администрацията на Доналд Тръмп от ядрена сделка с Иран и налагането на нови санкции срещу Техеран подкопава интересите на европейските държави в областта на неразпространението на ядрени оръжия, излагайки на тяхната ограничена способност да прилагат независима стратегия по отношение на Иран“-, се посочва в документа.

Европейският съвет по външни работи предлага да се създаде система за разделение на труда със Съединените щати, която да облекчи оперативната тежест за американците в райони, където участието на Западния бряг на Атлантическия океан е незначително или малко вероятно, например в Косово и в Африка.

„Съдбата на иранското ядрено споразумение е само върхът на айсберга на европейската уязвимост. Европейските държави все повече осъзнават своята уязвимост към външен натиск и се борят за суверенитет.
Въпреки че европейският суверенитет изглежда абстрактен, неговото отсъствие може да доведе до големи разходи: какво ще стане, ако американците ограничат търговията и инвестициите на ЕС в Русия и Китай, точно както направиха с Иран?
Това ще наруши търговията на стойност около 190 милиарда евро годишно с Русия и около 1 милиард евро на ден с Китай “-, смятат експертите.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;