Управляващото в Италия популистко движение „Пет звезди“ няма да преговаря за ново правителство с опозиционната левоцентристка Демократична партия, докато тя публично не подкрепи ново коалиционно управление, водено от досегашния премиер Джузепе Конте, предаде Ройтерс. Между двете партии изглежда има и спор за постове.

Президентът на Италия Серджо Матарела даде срок до сряда (утре) на двете партии да сключат сделка за ново правителство. Ако те не успеят, Матарела ще назначи служебен кабинет и ще посочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Късно в понеделник изглеждаше, че двете партии, които по традиция са политически опоненти, са близко до сделка, като Демократическата партия намекна, че е склонила Конте да остане премиер.

Днес обаче „Пет звезди“ обявиха спиране на преговорите с остра позиция в контраст с напредъка от предишния ден.

„Вчера, след 4 часа разговори, не бе постигнато нищо“, са казва в изявлението.

„Не можем повече да работим така. Или отношението ще се промени, или ще е трудно. Ще се видим отново с Демократическата партия, когато тя одобри преназначаването на Конте“.

Конте, който е безпартиен, но е близък до „Пет звезди“, подаде оставка миналата седмица, след като лидерът на „Лига“ Матео Салвини обяви, че управляващата коалиция се е разпаднала и призова за нови избори.

В понеделник Конте участва в срещата на лидерите на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и на Демократическата партия Никола Дзингарети. „Пет звезди“ се оплакаха снощи, че няма недвусмислена подкрепа от демократите за Конте като премиер.

Говорител на Демократическата партия обвини лидера на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо, че спъва преговорите с искането да бъде вътрешен министър и вицепремиер. Според източници в „Пет звезди“ обаче Ди Майо никога не е искал да бъде вътрешен министър, посочва Ройтерс. Това съобщи БНР.

Тагове: ; ; ;