Оказалите се в обкръжение турски военни от наблюдателни пост в Морек под заплаха от разстрел получиха забрана да се предават на сирийската армия.

Припомняме, че преди броени дни сирийските военни напълно освободиха северната част на провинция Хама, включително крупния град Хан Шийхун.

Голяма част от джихадистите успяха да избяга, но на турските военни им беше строго забранено да напускат мястото си на дислокация. Около 120-150 човека, имайки на разположение няколко танка и бронирани автомобили, както и артилерийски системи бяха принудени да стоят в обсада.

«При всеки опит да се напусне наблюдателния пост — разстрел».

«Така Турция се грижи за своите военни» — заяви сирийски високопоставен военнослужещ.

Турските военни също са били предупредeни, че не бива да правят каквито и да било провокации по отношение силите на «кървавия режим на Асад».

По-рано в много сирийски проправителствени източници се появи информация, че командването на ВС на САР е готово да освободи трима турци при условие на тяхното пълно разоръжаване.

Официална Анкара на свой ред на този етап не е коментирала случващото се. Но стана ясно, че тя е изпратила в арабската република още няколко крупни въоръжени конвои за подкрепа на местните лоялни им джихадисти.

По-рано съобщихме, че Русия е настояла турските ВВС да се изтеглят от въздушното пространство но Сирия. ВВС на Турция са се подчинили на заповедта на Москва.

Видео: Сирийските военни обкръжават турски наблюдателен пост.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;