Global Times: Концепцията «голямата Евразия» е по-изгодна за Русия от «голямата Европа»

Дата на публикуване: 27 08 2019, 11:37


Тясното взаимодействие между лидерите на Русия и Франция отклони вниманието от срещата на G7 и застави наблюдателите да си спомнят за съществуващата някога концепция «голямата Европа» от Лисабон до Владивосток. Но, както пише Global Times, отчитайки миналото и настояещето, а също факта, че Азия вече е световен икономически център, за Русия стават очевидни външнополитическите преимущества на концепцията «голямата Евразия», защото завръщането в «голямата Европа» ще се окаже за Москва дълго и трудно.
Global Times: концепция «большой Евразии» для России выгоднее «большой Европы»

Reuters

Преди началото на преговорите с Путин Макрон заяви пред журналисти, че Русия е европейска страна и той вярва в Европа, простираща се от Лисабон до Владивосток.

В отговор на тези думи Путин изрази надежда, че Русия ще успее да се устреми към тази цел съвместно с Европа. Както пише Global Times, тясното взаимодейстдвие между лидерите на Русия и Франция отклони вниманието от срещата на G7 и застави наблюдателите да си спомнят за съществуващата някога концепция «голямата Европа».

Както отбелязва китайското издание, концепцията «голямата Европа» от Лисабон до Владивосток е била измислена от президента на Франция Шарл де Гол. По време на визитата си в Германия през септември 1962 година той казва:

«Ще настане ден, в който ние ще построим Европа заедно със Съветския Съюз».

Тази фраза е била казана специално за СССР и САЩ, за да им покаже независимостта и откритостта на френската дипломация. В разбирането на Шарл де Гол Европа се простирала от Лисабон до Урал. По-късно, базирайки се на това изказване, Горбачов разширил границите до «общ европейски дом» до Владивосток.

След разпада на СССР в споровете за това, накъде ще се движи Русия в бъдеще, евроатлатизмът в епохата на управлението на Елцин достигна своя апогей, но Русия и ЕС разбираха под «голяма Европа» различи неща: Русия се надяваше да се откаже наравно със страните от Запада от конфликти и да намери за себе си място в света, а Европа се стремеше да разпространи своето влияние върху постсъветското пространство и да не позволи на Русия да възроди СССР.

След кримските събития Западът въведе икономически санкции срещу Русия и оказваше върху нея политически натиск. Отношенията със Запада се развалиха силно — Русия беше принудена да се отакже от многогодишните призиви за «голяма Европа», така дадената концепция в Русия се смени с друга — «голямата Евразия».

Но, както пише авторът на статията, «голямата Европа», както и «голямата Евразия» — това са само едни грандиозно изразени концепции. Най-важният въпрос за Русия е свалянето на санкциите, подобяване и нормализиране на отношенията със Запада.

Но ако Русия иска да подобри отношенията си със Запада, тя трябва да отдели специално внимание на позициите на САЩ, защото ЕС силно зависи от Щатите по въпросите на сигурността.

Но в Америка руският въпрос се разглежда в рамките на външната и вътрешната политика на страната. Доналд Тръмп се е съсредоточил в подготовката за изборите за 2020 година. Обикновено преди президентски избори намиращият се на власт кандидат не отделя голямо внимание на външната политика, затова е малковероятно, че отношенията между САЩ и Русия ще се подобрят.

Не бива да забравяме и за украиската криза, която е един от основните препъникамъни в отношенията между Русия и Запада. Конфликтът в източна Украйна би могъл да бъде разрешен при условието на старт на преговори във формата «нормандска четворка» и руско-украиски диалог, но ключовите въпроси все още представляват особена трудност.

Отчитайки миналото и настоящето, а също фактът, че Азия е световен икономически център, а между Китай и Русия съществуват отношения под формата на всестранно стратегическо партьорство, за Русия стават очевидни външнополитическите преимущества в концепцията «голямата Евразия».

«От обективна или субективна гледна точка завръщането в «голямата Европа» ще се окаже за Русия дълго и трудно», прави изводите си Global Times.

Петя Паликрушева

Източник: http://opinion.huanqiu.com/hqpl/2019-08/15345451.html

Тагове: ; ; ; ; ;ВАЖНО
Важно

Руското министерство на отбраната публикува видео на полета на Ту-160 над Балтика Самолетите от далечната авиация

Важно

17 септември 2019-Нюз Фронт. Американските войски са приведени в пълна бойна готовност. Това съобщи вицепрезидентът на

Важно

Русия и Турция водят преговори за доставки на нови перспективни оръжия, каза днес руският президент

Важно

В последно време СМИ са изпъстрени със съобщения за това, че в недалечно бъдеще ще

Важно

Официалният представител на Министерството на отбраната на Руската Федерация генерал Игор Конашенков коментира изявлението на

Важно

https://www.facebook.com/100011354511008/videos/1142484816139991/?t=0 Независимо от шпионския скандал хиляди българи се събраха на язовир Кипринка, за да отбележат любовта

България
Важно

16 септември 2019-Нюз Фронт. ЦРУ купува оръжие от Балканите и въоръжава джихадисти в Сирия и Йемен.Продължение

статия

11 септември 2019-Нюз Фронт. След като встъпи в длъжност новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Киев

Важно

11 септември 2019-Нюз Фронт. Посолството на САЩ в България пусна официално изявление по делото на Николай

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Петък, 13 септември 2019 година, от 17:00 пред сградата на Външно Министерство

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестену на

Важно

10 септември 2019-Нюз Фронт. Изпълнителният директор на Дружеството за развитие на руското историческо просвещение „Двуглав орел“

Русия
статия

Неотдавна съобщихме, че русофобското ръководство на Полша остана практически в горда самота на мероприятията във

Важно

Руското министерство на отбраната публикува видео на полета на Ту-160 над Балтика Самолетите от далечната авиация

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу бившия американски разузнавач Едуард

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. САЩ ще настояват Турция да закупува тяхна продукция вместо руските Су-35 и

статия

17 септември 2019-Нюз Фронт. Когато започнаха да се виждат първите проблясъци в отношенията Русия- Украйна, мозъчните

статия

Тристранната среща за Сирия в Анкара с участието на президентите на Турция, Русия и Иран