Мощната медийна машина създаде доста мрачна представа за Русия, пише авторът от Кувейт. Множество стереотипи за Русия като страна на мафията, престъпността и ръждивите «Лади» плашат туристите. Но авторът набрал смелост и отпътувал за Москва и Сакт Петербург, за да види с очите си.

И останал във възторг.

Превод: 

При споменаването на тази страна в ума обикновено изплуват асоциации с организираната престъпност, липсата на сигурност, мафия с «Лади», а също стереопити от съветските времена. Съвременна Русия реши да използва меката сила, за да промени из корен имиджа си зад граница и да покаже, че всъщност нещата съвсем не са така.

Когато през 2018 година на Русия повериха провеждането на Шампионата по футбол, тя видя в това възможност да излезе от международната изолация и да развие своята инфраструктура.

Пет години преди това страната успешно прие в Сочи зимните Олимпийски игри, огранизира и други крупни спортни мероприятия, на които от целия свят пристигнаха огромен брой хора. Всеки от тях транслираше положителния образ на Русия при завръщането си у дома.

Ние живеем в епохата на социалните мрежи, снимките и информацията се публикуват от изток до запад и от север до юг за броени секунди.

В резултат успя да се разруши негативната представа за Русия, създадена от западните СМИ за изминалите десетилетия.

Неотдавна ми се появи възможост за няколко дена да посетя тази страна и да се опитам да разгадая тайната й. Отначало на мене, като на гражданин на Кувейт, ми трябваше виза.

Градът буквално е пронизан от красота. През тъмните часове тук се запалват очарователни огньове, а едно от най-оживените места — Червения площад, е най-известния площад на страната, окръжен от исторически паметници — Кремъл, храмът Василий Блажени, мавзолеят на Ленин и други популярни туристически места.

Това е абсолютно безопасен град за гостите от целия свят, срещнах се с много туристи от страните от Персийския залив. Бездомни и бедни можеш да видиш изключително рядко. В града има изобилизие от съвременни търговски центрове, където са представени най-новите световни марки, а също удивително красиви обществени паркове, театри, музеи, изложби и ресторанти с най-разнообразни менюта.

Изглежда сякаш Москва се състои от няколко градове и е способна да удиви и зарадва всеки гост. Пътуването в столицата напомня на пътешествие по републиките на бившия СССР — на едно място можеш да срещнеш хора от всички раси, националности и религии.

В Москва живеят над 2 милиона мюсюлмани, а Московската Съборна Джамия е главната в столицата. Там аз дори извърших намаз в празничния ден Ид ал-Адха.

Няколко дена в Москва се оказаха недостатъчни, но трябва да посетя и северната столица на Русия — Санкт Петербург. Около 4 часа на влак — и ето, аз съм в руската Венеция: множеството канали напомнят на този италиански град. Тук също има много туристи от различни страни, красива архитуктура и изобилие от цветове. В града се намира един от най-крупните музеи в света — Ермитажа, където са представени около 3 млн произведения на изкуството.

Санкт Петербург ще ви удиви със своите вдигащи се мостове и с изобилието от развлекателни мероприятия за всеки вкус.

Сега с увереност мога да кажа, че Русия, която успях да открия за себе си по време на пътуването, съвсем не прилича на това, което сме свикнали да чуваме за нея. Така се случва винаги, ако се решим да превъзмогнем страха и да видим този велик и толкова различен свят със собствените си очи.

Петя Паликрушева

Източник: https://alerada.net/2019/08/21/112651?utm_campaign=nabdapp.com&utm_medium=referral&utm_source=nabdapp.com&ocid=Nabd_App

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;