Трудно е в последно време Земята да се нараче спокойно и безопасно място.

Украйна, Сирия, Венецуела, Иран — една криза се смяна с друга, всички те се сумират, напрежението се натрупва, а това заставя световните държави да балансират на ръба на конфликта, който постепенно обхвана практически целия свят.

Ще е възможно ли планетата да избегне поредната световна война?

В настоящата ситуация вероятно ще спечели този, който се забави и обърка, който даде инициативата на другия.

Русия има настъпателна стратегия и чрез действията си фактически формира напълно нова геполитическа картина.

Може никой да не се съмнява, че публикуваното неотдавна на официалния руски портал за правова информация съобщение за провеждането на преговори, които трябва да завършат с подписването на пълномащабен договор за военно сътрудничество между Русия и Китай,

е причинило побеляване на косите не на един многозвезден генерал и високопоставен политик в САЩ.

Радработваните там в последно време различни «стратегически доктрини» от първата до последната представят Москва и Пекин за главни и най-опасни потенциални врагове на САЩ.

Най-вече във военната сфера!

А ако Русия и Китай се обединят?

Не може да се каже, че подобно обединение не е било факт в миналото — сътрудничеството между Русия и Китай в сферата на отбраната има твърде далечни корени.

Възраждането се случи през 1993 година, а Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, подписан от Путини Си Дзинпин осем години по-късно, придаде нов импулс на взаимоотношенията.

На Запад много се надяваха, че това е временно явление.

Напразно.

Но Вашиногтон истински се разтревожи, когато стана ясно, че нещата не се ограничават само с доставката на въоръжение от страна на Русия. Съвместните учения «Изток-2018» бяха своеобразен отрезвяващ шамар за САЩ.

А съвсем неотдавна съюзниците на САЩ в Далечния Изток «имаха щастието» да се запознаят с още една проява на все по-укрепващия военен съюз между Москва и Пекин.

Става дума за съвместното патрулиране на бойните самолети на ВКС на Русия и ВВС на НОАК, проведено в района на Японско и Източно-Китайско морета.

Летящите по двойки страшни «стратези» — руските Ту-95МС и китайските Хун-6К -не просто заставиха Сеул и Токио да нервничат, а в буквалния смисъл доведоха тези така сдържани хора от Изтока до истерия.

Южна Корея дори заяви, че е обстреляла руски самолети, «нахлули във въздушното пространство на страната!»

Шойгу отговори с великолепно спокойствие: Нищо подобно не е имало!

«Пространството» съвсем не е ваше, а международно. Ако ви е дошло на ум да направите каквото и да било с нашите пилоти, «отговорът ще бъде незабавен»…

Това беше първи съвместен полет в историята!

Шок и ужас за Запада!

Сериозните военни аналитици и в САЩ заявяват, че ако подобно руско-китайско патрулиране в Азиатско-Тихоокеанския регион се превърне в постоянно, то това по коренен начин ще промени системата за сигурност.

И то не в полза на американците и техните сателити.

Съдейки по подготвящия се за подписване военен договор — това е само началото.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;