Още на 22 август Сирийската армия завзе ключовия град Мурек (Мурак) в северната част на Хама, като с това постави в обсада турския наблюдателен пост в този регион.

Неависимо от това военните решиха да не спират с постигнатото и извършиха «психологическа атака», разполагайки позициите си буквално на няколко десетки метра от стените, обкръжаващи турския обект.

Видео: Сирийските военни с вдигнати знамена на фона на националния химн разгръщат позициите си под стените на турския наблюдателен пункт.

Припомняме, че официална Анкара изгради този обект още през миналата година в рамките на руско-турско-иранското споразумение за деескалация на конфликта.

Независимо от това, наблюдателният пункт, под мълчаливото съгласие на турските военни, се използаше от терористите за извършването на атаки и нанасянето на удари в региона срещу «силите на кървавия режим на Асад».

В момента, според сведения на проправителствени източници, в капана вътре в този обект са се оказали няколко десетки турски военни (лоялни към джихадистите), които имат на разположение до 8 бронирани машини и бойни танкове.

Независимо от пълното обкръжение, турските чиновници заявиха, че няма да изведат войската си. Макар да остава неясно, как наблюдателният пункт ще работи, когато ВС на САР контролира цялата околност около него.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;