До средата на септември трябва да се реши съдбата на двете осиновени в САЩ българчета, които бяха изведени от семействиото си и са под закрила на Департамета за деца и въпросите на семейството в щата Мисури.
 Какво ще стане двете момичета ще реши американският съд, като първото съдебно заседание е насрочено за 6-и септември 2019-а г.

Случаят е прецедент за българските институции.

«Беше мръсна, не беше добре облечена, нямаше обувки. Изяде набързо два сандвича с  фъстъчено масло и няколко пакета с чипс и продължаваше да иска още храна». Разказът на Шериф Дарин Браули от окръг Шенън в щата Мисури за първата му среща с една от двете близначки. Открива я съседка на черен път недалеч от къщата на семейство Макгрегър, с мазна коса, белези по ръцете и кървящи крака, жадна и гладна.

Момичето и сестра му живеят заедно с 8-те деца на 56-годишния Марк Магрегър и 40-годишната му съпруга Мелиса. Двете българчета са държани в тъмна стая с часове, позволява им се да ползват възглавници само при добро поведение, ядат предимно сурови зеленчуци, удряни са с кухненски прибори пред биологичните деца, трябвало е да искат разрешение да се изкъпят и да се облекат. Подобно отношение към биологичните деца няма.

Две обвинения са повдигнати срещу Марк и Мелиса Макгрегър, които водят до присъда от 5 до 15 години затвор. В момента двойката е пусната под гаранция от 100 хиляди долара. А българските момичета на възраст 14 години с инициали Р. и К. са настанени в дом за деца, лишени от родителска грижа.

«Самите деца имат, назначен попечител от щата Мисури, т.е. — човек, който се грижи пряко за техните права и интереси», каза консулът ни в Чикаго Иван Анчев.

Той се срещна с тях и кажа, че децата са спокойни и се чувстват добре:

«Разговорът беше изцяло на английски език. От самото начало ги попитах как искат да разговаряме — на български или на английски и те предпочетоха английски, така че това свидетелства за нивото на адаптация на децата в местната среда».

Близначките са осиновени през 2012-та година на 7-годишна възраст. Имат двойно гражданство. Консулът поясни:

«Един много специфичен момент, тъй като бидейки чужди граждани ние няма как да предявяваме тези искания, които бихме отправили към един човек, който има само българско гражданство.

В същото време те запазват своето българско гражданство, така че ние имаме интерес към тези деца. Но вие знаете, че Америка е държава създадена от имигранти, там всеки един е от ирландски произход… и т.н. Така, че всеки който — нямахме затруднение с местните и щатските власти в Мисури».

Консулската ни служба в Чикаго следи двете дела по случая — криминалното срещу семейство Макгрегър и гражданското, което касае съдбата на близначките. Първото заседание дело за съдбата на децата е на 6-и септември.

«Едната възможност е да отидат в приемно семейство, което е лицензирано от щата да приема деца с подобни проблеми. Другият вариант е да останат в този дом за деца, лишени от родителски грижи до навършване на 18 или 21 години».

Международните осиновявания в България започват още през 86-та година. Осъществяват се от лицензирани  от Министерство на правосъдието организации.

И България, и Съединените щати са подписали Хагската конвенция, която предвижда признаване на чуждестранни публични актове и целият процес по осиновяване се основава на доверие между институциите на двете държави. При международно осиновяване българската страна, разчита на информацията, предоставена от американските институции, казват Нели Ганчева и Милена Кузева — адвокатки, специализирани по международно осиновяване и председатели на организациите Веста и Анидо.

Милена Кузева:

«Проверки не се правят — това, което се прави е документите да бъдат преведени и заверени и се внасят в Министерство на правосъдието. Т.е. проверката се прави от държавата по пребиваване. Семейството подготвя цялото си досие, социалните служби ги проверяват, конкретно в САЩ се прави проверка на цялата територия от ФБР на базата на пръстови отпечатъци и досието се праща в България готово».

Решението за осиновяване се взема от Съвет към Министерство на правосъдието, а следосиновителният период за наблюдение е 2 години.

Нели Ганчева:

«Специално в САЩ се осъществяват не 4 посещения в рамките на 2 години на всеки 6 месеца, а пет първото е две седмици след пристигането и после на 6 месеца и подробен доклад се изпраща».

При тези проверки двете близначки от Мисури показват, че са привързани към семейство Макгрегър и се чувстват добре. Според Милена Кузева това е напълно нормална детска реакция:

«За отношенията между тези деца и осиновителите е потенциално може да бъде проблем във всяко едно семейство, независимо дали са осиновители и биологични деца. Има случаи на малтретиране, но за тези деца те остават най-добрите родители, това са единствените родители».

В хода на разследването става ясно още, че срещу двойката Макрегър има разследване в друг щат по подозрения за насилие срещу биологичните им деца. Адвокат Нели Ганчева обяснява, че американската страна няма задължение да уведоми българските власти, че е имало подобно разследване:

«Основната идея на осиновяването е да приравним децата с биологичните, след като вече те са там и са американски граждани — американската страна имат пълните права и задължения да се справи с този казус».

В този момент българските институции нямат инструмент за намеса в съдбата на двете близначки от Мисури. Не може да се говори и за прекратяване на осиновяването. Това става…

Милена Кузева:

«Само когато всъщност Министерството на правосъдието може да бъде инициатор ако детето не е получило легален статут, ако решението за осиновяване не е признато и това си случва в страна, която не е страна по Хагската конвенция».

България за първи път се сблъсква с подобен казус, а правосъдното министерство като превантивна мярка поиска от акредитираните организации за международни осиновявания да представят доклади за проблемна адаптация на деца, осиновени след 2017-та година. Поставени и са нови изисквания в социалния доклад за бъдещи осиновявания да бъде представен план за действие при кризи при отглеждането на дете. За първи път с подобен казус се сблъсква и консулството ни в Чикаго.

Съединените щати са изключително важни като държава — осиновител за България. За разлика от европейците, американците не търсят масово да осиновят само, защото не могат да имат собствено дете, а го правят от хуманитарна гледна точка. А в регистъра за международно осиновяване влизат предимно деца в по-зряла възраст или такива със специални нужди, казва адвокат Нели Ганчева:

«В практиката имаме случаи, когато в САЩ заминават деца с цел спасяване на живота. Партньорски организации с линейка закарват детето до самолета, медицинска сестра го придружава през целия полет, за да се направи животоспасяваща операция. Така, че когато говорим за международни осиновявания е хубаво да обърнем внимание и на другата страна, която всъщност е типичната».

От Министерство на правосъдието отказват коментар по случая, тъй като става въпрос за американски граждани и правомощията са изцяло в ръцете на американските институции.

Репортаж на Тоня Димитрова в »Преди всички», БНР.

Тагове: ; ; ; ;