26 август 2019-Нюз Фронт.

Срещата на Г-7 стана нагледна илюстрация на факта, че колективният Запад вече го няма, както няма глобализиран свят, към който толкова сме свикнали през последните двадесет години.

Нещо повече, няма дори разделение на разбираеми и ясно очертани геополитически и идеологически блокове, което е обичайно за втората половина на XX век, но има нещо, което може да бъде обозначено с грубата формулировка „всички срещу всички“ или с много учтив (но много обиден) евфемизъм, който беше лансиран в експертен дискурс от основателя на най-голямата политическа и консултантска компания на планетата Ян Бремер, „G0 world” — „World of zero” или „world of big zero”.

От икономическа гледна точка страните от Г-7 не управляват света, а Г-20 не се превърна в платформа, където може да се намери поне някакъв глобален консенсус, а и консенсусът е също толкова рядък гост в Г7.

Някога след срещите на върха на Г7 или Г8 можеше да се види някаква консолидирана позиция на западния свят в най-широкия смисъл на думата по някои ключови световни проблеми.

След срещата на върха в Биариц, ако погледнете спецификата, се оказва, че основният резултат от срещата е, че може ясно да се видят геополитическите и идеологическите линии на тектонските разломи в самия Запад, а въпросът за „покана на Русия“ всъщност не е основният от тези разломи, въпреки непропорционалното внимание, отделено на този въпрос в руското информационно поле.

Достатъчно е да си припомним конфликта между Тръмп и европейските лидери заради протекционизма, „дигиталния данък“ върху американските компании и тарифните войни.

Макрон се скара с европейските си съюзници относно споразумението за свободна търговия с Меркосур и не успя да „продаде“ Тръмп на изход от иранската криза.

По въпроса за Brexit представителите на Германия и Франция отново очертаха своя неразрешим конфликт с Лондон, който получи пълната подкрепа на Вашингтон.

Списъкът продължава и това ще бъдат въпроси на разногласия, по които са по-важни от присъствието или отсъствието на руската делегация на срещата на върха през 2020 г.

 

Както Песков правилно отбеляза, присъединяването на Русия към Г-7 не е самоцел и тази прагматична позиция, която предизвиква огромно неодобрение от либерално-западната част на руската медийна класа и експертната общност, отразява фундаменталната разлика в мирогледа на Кремъл и неговите критици.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;