Европа, която виждат украинците пет години след Майдана, едва ли прилича на това, което им обещаха киевските политици. Гражданите на «незалежната» се сблъскват с адските условия в Полша, а на властите не им пука, че всичко това противоречи на елементарните човешки принципи, ценности и закони.

Това се казва в материала на «Аргументи и факти».

Един от трудовите мигранти Михаил Бабенко разказва на изданието, че работи за 650 евро на месец, за да натрупа пари за собствен бизнес. Неговият работен ден започва рано сутринта и завършва късно вечерта. През цялото това време той разтоварва палети с продукти, макар, според законодателството, той не трябва да работи повече от осем часа на ден.

«Отслабнах с десет килограма. Искам да натрупам малко пари, за да мога след няколко години да отворя свой бизнес във Виница», разказва той.

Оксана Минченко от град Ровно в момента работи като медицинска сестра при полска пенсионерка. За 450 евро на месец тя трябва да търпи оскърбления и скандали.

«Веднъж й подадох вода, тя ми я изля направо върху лицето. А приятелката на стопанската ме удари и ме нараче украинска курва», разказва украинката.

Денис от Лвов отбелязва, че всички това се налага да бъде прието като факт:

«Ние слушаме «Бъдете патриоти, оставайте в Украйна». Но може ли да изкараме такива пари у нас?

 Тоталната безработица ни заставя да бягаме в Полша».

Според него, официалните изявления на киевските чиновници, които се оплакват от изтичането на кадрите — това е лъжа, защото всъщност на тях им е изгодно в Украйна да влизат пари отвън.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;