Най-силен резон, държащ Германия по-далеко от мисията на САЩ в Ормузкия пролив, е простият факт, че тя няма абсолютно никакви икономически интереси там.

«Там хванаха британски танкер, ай-ай…Има някаква неразбория!», възклитват немците, а от дълбините на душата си се радват на това.

Германия няма танкери през Ормузкия пролив. Практически всички енергоносители страната получава по тръбопроводите от Русия. Както се казва — мирно и тихо, без шум и шумотевица.

Лондон го боли главата, защото доставя нефт от Саудитска Арабия. Франция също не се напъва да застане в редиците на «борците за безопасност на корабоплаването». Иранците не пипат техните кораби, защото французите, за разлика от англичаните, не се докосват до иранските.

При създалата се понастоящем взривоопасна ситуация в Близкия Изток, при чието изостряне, а и при пълното прекратяване на нефтените доставки от региона, в Европа ще се разрази такава криза, че в Лондон ще си гризат ноктите.

Берлин не е заплашен от това. Същото за пореден път доказва ползата от сътрудничеството в енергийната сфера с Русия — точно към това се и стремят немците. 

А кой пречи на това сътрудничество с всички сили?

Нееднократните нападки на Вашингтон над изграждащия се газопровод «Северен поток-2» и на първо място участието в проекта точно на Германия, изпилаха нервите на берлинските чиновници.

Опитите да се спре «Северен поток-2» продължават!

Сенаторите Джин Шейхин и Тед Круз упорито прокарват през горната палата на американския парламент собствен законопроект, насочен срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода — преди всичко срещу корабособствениците, предоставящи дълбоководните тръбопроводи за изграждането му.

Да, вече имат успех. Както се съобщи, тези дни предложението е получило одобрение от комитета по външните работи към Сената.

Вярно, руфособите тепърва имат много работа по въпроса — да постигат одобрение в двете палати на парламента, да получат разрешението на Министерството на финансите на САЩ, и накрая да поднесат закона за подписа на Тръмп.

Всички тези конвулсии в политическото тяло на САЩ предизвикват негативни емоции не само в Москва, но и в Берлин, където напълно резонно разчитат да получат немалка печалба от «Северен поток-2».

По тази тема Русия и Германия са на една страна на барикадата.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;