Тръпм и Макрон се съгласиха Русия да участва в срещата на G7 през 2020 г. Както съобщават западните СМИ, предложението е направено от френския президент, а неговият америкаски колега в отговор още веднъж е потвърдил позицията си, че счита възстановяването на формата G8 за «целесъобразен».

Какво означава в превод това?

Това е всъщност летитимиране на геополитическото поражение на колективния Запад в продължаващия от 2014 година открит конфликт с Русия и фактически предложение да се сключи мир при условията преди ситуацията в Крим.

Фактическата покана на президента на Русия на поредната среща на G7 е оформено така, че все едно става дума за подарък. Все едно за тези пет години нищо не се е случило, а ако нещо все пак се е случило, то добрите и отговорни западни политици са готови да постят на «тези руснаци» и дори да им върнат стутаса на младши партньори.

Но не сега, а след година, ако Путин се «държи добре….»

Честно казано, дори не е смешно. Това е абсурдно. Все едно Хитлер — дори не след битката около Москва, а след Курската дъга — да бе предложил на Сталин след година да възобновят действието на Договора за ненападение от 1939 г: но само, ако «кремълският планинец» се «държи добре» и в очакване на така желания мир минимум  да прекрати бойните действия в съветско-германския формат…

Преди няколко дена тази тема се повдигна по време на визитата на Путин във Франция, тогава руският лидер буквало размаза идеята за G8:

«Що се отнася до «осморката», за която говорите, то тя не съществува…Това е «седморка», днес това е «седморка». Що се отнася до възможния формат в рамките на осем държави, ние никога от нищо не се отказваме. Беше ред на Русия да проведе «осморката» някога, а нашите партньори не пристигнаха. Моля, ние по всяко време ще приемем нашите партньори на гости, вече в рамката на «седморката»… 

Но съществуват и други международни организации, които играят забележима, съществена роля в международните дела. Например, «12»-ицата…».

В тези думи на Путин всъщност са формулирани условията за капитулацията на Запада в петилетния конфликт, а също цялата програма за по-нататъшното взаимодействие на Русия със западните «партньори».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;