Категоричният отказ на Берлин от участие в така настойчиво предлаганата от САЩ мисия по «обезпечаване сигурността на корабоплаването в Ормузкия пролив», всъщност има значително по-голямо значение, отколкото изглежда на пръв поглед.

Става дума не просто за нежеланието на Германия да участва в поредната военна авантюра, буквално със сила натрапена от американците на собствените им европейски съюзници, но и за напълно зрима замяна на нейните глобални външнополитически приоритети.

Германия започва да се обръща към Москва.

Това става пределно ясно, ако разгледаме причините за вземането на това решение.

Военните съюзи със САЩ за Европа са не само опасни, но и вредни

Точно това бе тезата на Нилс Шмид, социалдемократ от Бундестага. Според политика, немците нямат никакво желание да се оказват заложници на агресивните планове на САЩ, защото, ако «те тръгнат към ескалация, то никой след това не може да спре процеса и да изведе войската».

Припомняме, че в Германия всяко разполагане на войски зад граница трябва задължително да бъде одобрено от парламента на страната. В Бундестага в момента няма нито един депутат, който да е готов да подкрепи «мисията в пролива», буквално нито един — а да не говорим за цяла партия.

Немците са първите сред европейските съюзници на Вашингтон, на които им писна милата привичка на американците да спретват по цялото земно кълбо войни по собствено усмотрение и да се опитват да вмъкнат в тях целия блок НАТО.

Подобно мнение изрази и вицеканцлерът и министър на финансите на Германия Олаф Шолц, който заяви, че всички тези «мисии» могат само да «разпалят конфликта», което не бива да се допуска в никакъв случай. Екс-главата на немското правителство Герхард Шрьодер се оказа още по-откровени — той счита, че „Всяка операция, ръководена от Съединените щати“, ще ескалира абсолютно безпроблемно.

Припомняме, че това е вторият гаф, при това жесток, при който американците удрят на камък, помолейки Берлин за помощ. Преди няколко седмици Берлин отказа да изпрати свои войници в Сирия. Според слухове, някой от парламента се е изказал от рода на това, че руснаците не мъкнат своите съюзници там, а се справят сами…

От Иракската война през 2003 година Германия (както, впрочем, и Франция) успя да се измъкне.

Затова пък по време на агресията срещу Либия през 2011 година двете страни се разписаха, както се казва, в пълен размер. И какво се получи в резултат?

Преди всичко — поток от мигранти, които буквално ги затрупаха.

Да, да, същите тези, «успешно интегрирани», някои от които днес бутат жени и деца под влакове в Германия — само за забавление.

Заслужава ли си тези, на чиито глави ще се стоварят нови проблеми с бежанците, да запалят поредната войната?

И това съвсем не е същността на проблема. Немците все по-скептично се отнасят към «американската защита». Според данните от проучването, неотдавна проведено от института за изследване на общественото мнение Kantar, 86% от жителите на Германия ще бъдат просто щастливи, ако американците се разкарат от страната им заедно с атомните си бомби.

74 % от немците не се чувстват в безопасност точно заради наличието на тяхна територия на атомните арсенали на САЩ.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;