Небезизвестният в миналото украински журналист Дмитрий Гордон в едно от украинските издания предложи Москва да застане на колене пред Киев, за да заглади вината си пред гражданите на Незабележната.

Чакайте да се ощипя, за да не се окаже, че сънувам…

Гордон заяви това във връзка с факта, че се била повдигала темата за подобряване на отношенията между Русия и Украйна.

Както отбеляза гореспосменатият персонаж, първо Кремъл трябвало да възмезди финансовия и морален ущърб на Киев за случилия се през 2014 година Евромайдан.

Къде вижда Гордон ролята на Русия в Евромайдана, така и не става ясно. Но не и нужно да търсим яснота, защото умовете на редица майданци не са устроени по начин, който може човечеството да разбере.

Но най-яркият «удар» в изказването му е настояването Москва да преклони коляно пред Киев и тогава може би украинците ще простят на руския народ.

За какво да простят, пак не става ясно.

Отговорът даде руският политолог Руслан Осташко, който поясни на Гордон, че на Русия Украйна вече отдавна не й е необходима. Просто в тази страна има огромен брой проблеми, а настоящото ръководство отново няма намерение да протегне ръка за нормало общуване с Русия.

Всички вече отдавна разбрахме, че главното искане на официален Киев, за да се установят някакви все пак нормални отношения с Москва, е да се върне Крим.

Това, обаче, е напълно невъзможно.

А има дори и налудничави мисли относно Донбас, чиято съдба по никакъв начин не зависи от Русия.

«Единственото, което ни трябва, е:  от ваша страна да не произлиза заплаха. Русия няма нужда да се смирява с вас», заяви Осташко.

В края руският политолог отбеляза, че украинското общество може да се бухне дори в каменния век, а на Русия по този въпрос въобще не й пука.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;