25 август 2019-Нюз Фронт.

В околностите на френския Биариц, който е домакин на срещата на върха на Г-7 от 24 до 26 август, се случиха сблъсъци между протестиращите и полицията.

В град Юрун, на границата с Испания, вечерта на 24 август четирима полицаи и седем активисти са ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция, според информация на френското радио RFI, 17 са били задържани.

 

Протестиращите заявиха, че организират анти-среща на върха, опитаха се да блокират магистралата, започнаха да издигат барикади и да хвърлят различни предмети в полицията. Полицията в отговор използва гумени куршуми

Властите изпратиха около 13 хиляди жандармеристи в региона, за да предотвратят евентуални вълнения.

Поради засилените мерки за сигурност протестиращите не могат да влязат в самия Биариц.

Няколкостотин души се събраха в град Байон, който се намира на десет километра от Биариц.

Телевизия BFM съобщи, че там полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Полицията задържа 68 души, няма жертви.

Основната протестна акция на 24 август, която беше договорена с властите, се проведе без инциденти. Екоактивисти, антикапиталисти, антиглобалисти, баски националисти и няколко десетки хора в жълти жилетки организираха поход от френския град Андай до испанския Ирун. Според организаторите в похода са участвали около 15 хиляди души; властите оцениха броя на участниците на девет хиляди.

На 25 август природозащитниците маршируват в Байон. Зелените маршируваха с портрети на френския президент Еманюел Макрон в ръце. Това не беше акция в подкрепа на френския лидер, а критика към работата му.

Екоактивистите смятат, че обещанието на Макрон за борба с изменението на климата и намаляване на вредните емисии не се изпълнява изцяло. France 24 съобщи, че 128 портрета на френския президент са били заимствани в градските сгради в различни градове като част от кампанията «Свали Макрон» Според активисти празните пространства по стените, където някога са били закачени снимки на лидера на страната са символ на празните му обещания.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;