Настъплението на Ердоган. Турция ще си гони интересите в Сирия и Средиземно море

25 август 2019-Нюз Фронт.

Преди срещата с президента на Русия Владимир Путин, която ще се проведе в Москва на 27 август, турския лидер не губи време, а провежда пропагандна кампания оправдаваща действията на Турция в Сирия.

 

Опитите за формиране на зона, контролирана от терористи в близост до южните граници на Турция, се провалиха благодарение на усилията на официална Анкара.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по време на неделен митинг в провинция Трабзон.

Според него Анкара нанася решаващ удар по антитурските сценарии.

«Това се отнася не само за ситуацията в Сирия, но и за ситуацията в източната част на Средиземно море»-, заяви турският лидер.

Освен това държавният глава на Турция заяви своята решимост да се бори с терористите на РКК в Северен Ирак.

„Операциите срещу терористи извън границите на Турция ще бъдат доведени до своя логичен завършек“-, подчерта турският президент.

Ердоган изрази съболезнованията си на семействата на турски войници, които загинаха в сблъсъци с терористи в Северен Ирак.

 

Действията на Турция в Сирия сериозно застрашават сигурността на региона.Турското приключение за създаване на своеобразна „зона за сигурност“ в северната част на Сирия заедно със САЩ показа истинските намерения на турската страна — Ердоган не се интересува от урегулирането, той има свои собствени интереси в Сирия и не е готов да ги изостави.

Напомняме, че Ердоган ще лети за Москва на 27 август, за да обсъди ситуацията, която според него представлява „заплаха за националната сигурност на Турция“, въпреки че военните му влязоха в суверенна Сирия, където никой не ги канил.

И тъй като сирийските правителствени сили дадоха ясно да се разбере на турските военни, че присъствието им е нежелателно (когато турският конвой беше спрян), турската страна реши да обвинява самата Сирия и дори започна заплахи.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че в случай на атака срещу турски наблюдателни пунктове в Идлиб Анкара ще упражнява законното си право на самозащита. Тоест, турците идват противно на волята на Сирия на нейната територия, казвайки, че съвместният център със САЩ ще работи независимо от всичко и ако нещо се обърка, те ще стрелят оправдавайки се със „самозащита“ и борба срещу тероризма.

Турският министър заяви, че е създаден турско-американски център за съвместни операции в Сирия и работата е започнала пълноценно, въпреки че, преди това в Сирия, която е суверенна държава,категорично се противопоставина на инициативата на САЩ и Турция и тяхната така наречена «безопасна зона» в североизточна Сирия, тъй като това засяга суверенитета на Сирия.

„Днес ще бъде първият съвместен патрул на хеликоптери.Освен това започна ликвидацията на терористични обекти и убежища “, каза турският министър.

Вчера, действително беше проведе първият съвместен патрул на Турция и САЩ, кадри от мероприятието можете да видите в приложеното видео.

 

 


Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...