Авторът на National Review говори за проблемите, които миграцията създава в Европа. Ситуацията е толкова сериозна, че европейците са изправени пред най-важния въпрос относно бъдещето си: имат ли го? Този демографски натиск обаче ще избледнее на фона на пренаселването в резултат на миграцията от Африка от южна Сахара, която ще започне през следващите десетилетия.

Превод:

Ако Рим и Берлин бяха шокирани от морския инцидент, в който участваха само няколко десетки африкански мигранти, тогава е много просто да се обясни: там, откъдето тези мигранти доплуваха, има милиард подобни на тях. От това как Европа ще реши проблема с мигрантите от Африка сега ще зависи какво ще бъде населението на континента след 30 години.

От началото на този век европейците са изправени пред най-важния въпрос относно бъдещето си: имат ли го. В някои страни — особено в Италия, Германия и Австрия — коренното население намалява от десетилетия. Раждаемостта спадна до толкова ниско ниво, че всяко следващо поколение от коренното население е с около една трета по-малко от предходното. За известно време този спад беше незабележим на фона на значителния брой от поколението, родено в резултат на бейби-бума — главно сред местните жители.

Сега тези местни европейци започнаха да се пенсионират и умират. Нараства броя имигранти от неевропейски страни, особено от страни от Близкия Изток и Северна Африка, които искат да заемат своето място на континента.

След атентатите на 11 септември читателите на европейските вестници свикнаха с изявленията за исляма, някои от които са евфемистични (ислямът ще бъде „част от Германия“, казва Меркел), а някои са зловещи (Европа ще бъде „част от (мюсюлманския) Магреб“, предупреди покойният историк Бернар Люис).

Когато Меркел предложи да приеме бежанци, бягащи от войната в Сирия и пристигащи по суша през лятото на 2015 г., тя получи допълнителен поток от мигранти, наброяващ 1,5 милиона души от страни от целия мюсюлмански свят, повечето от които са млади мъже.

В резултат на нейното погрешно решение политическата система на Германия е разрушена и за първи път след 1930-те години германската демокрация е пометена от вълна от непримирим национализъм.

Това е само началото на проблема. Пренаселеността, която съществува през последните десетилетия в резултат на идването на мигранти от Близкия изток, вече е достатъчна, за да предизвика политически колапс в Европа.

Но този демографски натиск ще избледнее на фона на пренаселването в резултат на миграцията от Африка от южна Сахара, която ще започне през следващите десетилетия.

Миналата година американецът Стивън Смит, професор в Университета Дюк, който изучава проблемите на Африка и Афро-Америка, публикува (на френски език) книгата „Европейската треска». В нея той накратко изразява стабилното си и непредубедено мнение за предстоящата масова миграция от Африка. Целият Париж веднага заговори за тази книга, най-актуалната от всички, написани по тази тема до момента.

Смит започва книгата си с някои факти. Населението на Африка нараства със скорост, която никога досега не е наблюдавана на нито един континент. До средата на века населението само на Черна Африка, което сега наброява около милиард души, ще нарасне двойно и ще възлиза на 2,2 милиарда души. В същото време населението на Западна Европа ще намалее до около половин милиард души.

Трябва да се отбележи, че Смит не си е измислил цифрите — това са официалните предварителни данни на Организацията на обединените нации, която през последните години често подценяваше промените в броя на населението.

През 1950 година намиращата се южно от Сахара страна Нигер по брой на населението, което беше 2.6 млн човека, беше по-малка от Бруклин. През 2050 година нейното население ще бъде 68.5 човека, така тя ще бъде равна на Франция. В същото време съседната Нигерия по брой на населението, което е 411 млн човека, значително ще изпревари САЩ.

През 1960 година в столицата на Нигерия Лагос живееха само 350 хиляди човека — по-малко, отколкото в Нюарк. Днес населението на Лагос е 60 пъти повече, отколкото тогава и е 21 млн човека, а, според прогнози, след 30 години ще се удвои. Така Лагос ще стане най-големият град в света с население примерно колкото Испания.

Трудно е да се разбере колко от тези африканци искат да дойдат и колко африкански мигранти могат да се настанят в Европа.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nationalreview.com/magazine/2019/08/26/the-coming-migration-out-of-sub-saharan-africa/

Тагове: ; ; ;