Възможността Русия да бъде привлечена за участие в G8 предизвика тревога в медиите в Украйна.

Фактът, че решението на президента на Франция Еманюел Макрон да възобнови формата на G8 и да върне в неговия състав Русия бе подкрепено от американски лидер Доналд Тръмп, имаше огромен резонанс в света. Украинските СМИ обърнаха специално внимание.

В материала на «Апостроф» с тревога посочват, че Западът по такъв начин фактически поднася на Путин нова дипломатическа победа, което болезнено удря по украинските интереси на международната политическа арена.

«Украйна още не е успяла да забрави болезненото завръщане на Русия в ПАСЕ и приятелите на Киев на Запад отново се разтопиха в любовта си към президента на Русия Владимир Путин и решиха да му поднесат нова дипломатическа победа», с мъка отбелязват украинските медии.

Западните СМИ отбелязват, че за постигането на новата политическа победа Кремъл «дори не си е мръднал пръста».

В Украйна са сериозно разтревожени по повод това, че Западът вече за втори път «изоставя» Украйна, фактичечески признавайки провала на своята политика за изолация на Русия и проявявайки готовност към възстановяване на предишната ситуация.

В украинските издания се обръща внимение на това, че Русия се отнася скептично към перспективата да се възобнови G8, предпочитайки първоначално да види конкретните предложения на Запада.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;