24 август 2019-Нюз Фронт.

Наред с „руската заплаха“, с която полските власти толкова яростно манипулират, за да угодят на Съединените щати, сега Варшава започна да говори и за „китайската заплаха“. За да е в крак с модата на последните американски модни тенденции.

Именно с комбинацията от тези две „заплахи“ полският премиер Матеуш Моравецки обясни „необходимостта“ от разполагането на американския ядрен арсенал в европейските страни.

Моравецки направи това изявление в интервю за вестниците на групата Funke и френския вестник Ouest France, което беше публикувано в събота, 24 август.

Той подчерта, че „решението за разполагане на ядрени ракети със среден обсег в Европа трябва да бъде взето в рамките на Северноатлантическия алианс“.

В същото време Моравецки полага вината за прекратяването на Договора за премахване на ракети със среден и о по-малък обсег на действие по добра американска традиция върху Москва, като същевременно отбелязва необходимостта от създаване на ново споразумение, този път включително и с Китай.

Тоест, полският премиер повтаря дословно позицията на САЩ по този въпрос.

Владимир Путин проведе  вчера, 23 август оперативно съвещание с постоянни членове на Съвета за сигурност.

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се анализира нивото на заплаха във връзка с американското изпитание за нова модификация на крилата ракета и да се предприемат мерки за подготовка на симетричен отговор.

 

Искам да започна с това, което по принцип знаете: на 18 август Съединените щати проведоха тестов изстрел на наземна крилата ракета, която според американските военни е поразила целта на разстояние над 500 километра.

Такива оръжия са класифицирани като забранени съгласно Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег на действие от 1987 г.

В допълнение, използването на универсалния ракети МК-41 по време на теста потвърждава напълно обосновката на претенциите, които руската страна изрази пред САЩ през периода на договора.

Неведнъж сме посочвали, че разполагането на такива пускови установки на суша, на базата за противоракетна отбрана в Румъния, и предстоящото им разполагане в Полша са пряко и съществено, явно нарушение на Договора за ракетите със среден и по-малък обсег на действие.

Американците упорито отхвърлиха това, твърдейки, че наземният МК-41 уж не е бил в състояние да изстреля крилати ракети „Томахоук”.

Сега фактът на нарушението е очевиден, невъзможно е да се оспори — те самите заговориха за това.

И разбира се, възниква въпросът: как сега да разберем какво ще се намира в Румъния и Полша?

Системи за противоракетна отбрана или системи за ракетни удари с достатъчно далечен обхват?

Следва да се отбележи, че изпитанията на ракета с характеристики, забранени по силата на този договор, се проведоха само 16 дни след приключването на денонсирането на споменатия договор, инициирано от Вашингтон.

И очевидно е, че това не е импровизация, а стана следващата звено във верига от събития, които бяха планирани и проведени по-рано.

Това само потвърждава обоснованието на нашите преди това изразени притеснения.
Преди имахме информация, че САЩ отдавна са ангажирани в създаването на оръжия, забранени от Договора за ликвидиране на ракети със среден и по-малък обсег на действие. Неведнъж сме посочвали това на нашите партньори.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;