Турската армия започна нова операция Pençe-3 («Лапа») в района на Синат-Хафтанин в Северен Ирак на 23 август, съобщи РИА Новости. Обяснението е, че операцията е срещу членовете на Кюрдската работническа партия — ПКК.

Целта на операцията е осигуряване безопасността на границите, ликвидиране на терористите и убежището им в този район, се казва в съобщението. Задействани са самолети на военновъздушните сили на Турция, безпилотни самолети, гаубици Fırtına, съобщиха от турското военно министерство.

Операцията «Лапа-1» започна в края на месец май в района на Хакурк в северен Ирак. През юли рамките на операцията бяха разширени и тя бе назована «Лапа-2». След възобновяване в Турция през юли 2015 г. на въоръжения конфликт с РПК в резултат на нападение на кюрди загинаха около 1 000 военни и полицаи, а също и 500 граждани.

По данни на военното министерство на Турция в този период силите за сигурност са неутрализирали 10 000 членове на ПКК. В северен Ирак има бази на ПКК, срещу които въоръжените сили на Турция водят въздушни и наземни операции. Това съобщи News.bg.

Тагове: ; ; ;