24 август 2019-Нюз Фронт.

Действията на Турция в Сирия сериозно застрашават сигурността на региона.Турското приключение за създаване на своеобразна „зона за сигурност“ в северната част на Сирия заедно със САЩ показа истинските намерения на турската страна — Ердоган не се интересува от урегулирането, той има свои собствени интереси в Сирия и не е готов да ги изостави.


Вчера, петък, стана известно за телефонните разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Ердоган.

„Нашият президент, г-н Реджеп Ердоган, проведе телефонен разговор с президента на Руската Федерация Владимир Путин.

 

По време на разговора бяха обсъдени двустранните отношения и събитията в Сирия и Либия.
Г-н президента отбеляза, че нарушенията на прекратяването на огъня и атаките в Идлиб доведоха до сериозна хуманитарна криза, тези атаки навредиха на усилията за урегулиране в Сирия и представляват сериозна заплаха за националната сигурност на страната ни «-, заявиха от администрацията на турския дворец.

По-късно стана известно, че Ердоган ще лети за Москва на 27 август, за да обсъди ситуацията, която според него представлява „заплаха за националната сигурност на Турция“, въпреки че военните му влязоха в суверенна Сирия, където никой не ги канил.

И тъй като сирийските правителствени сили дадоха ясно да се разбере на турските военни, че присъствието им е нежелателно (когато турският конвой беше спрян), турската страна реши да обвинява самата Сирия и дори започна заплахи.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви, че в случай на атака срещу турски наблюдателни пунктове в Идлиб Анкара ще упражнява законното си право на самозащита. Тоест, турците идват противно на волята на Сирия на нейната територия, казвайки, че съвместният център със САЩ ще работи независимо от всичко и ако нещо се обърка, те ще стрелят оправдавайки се със „самозащита“ и борба срещу тероризма.

Турският министър заяви, че е създаден турско-американски център за съвместни операции в Сирия и работата е започнала пълноценно, въпреки че, преди това в Сирия, която е суверенна държава,категорично се противопоставина на инициативата на САЩ и Турция и тяхната така наречена «безопасна зона» в североизточна Сирия, тъй като това засяга суверенитета на Сирия.

„Днес ще бъде първият съвместен патрул на хеликоптери.Освен това започна ликвидацията на терористични обекти и убежища “, каза турският министър.

 

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;